avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

buna ziua! am inteles ca actele necesare pt. indemnizatie crestere copil pana la 2 ani se pot depune fie imediat dupa nastere fie dupa concediul de maternitate( lauzie), va intreb care este diferenta? adica in care dintre situatii este mai avantajos pt mine? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: hudulineugenia , utilizator 13:55, 21 Octombrie 2013
Imediat dupa nastere nu se pot depune.:)

OUG 96/2003
Art. 16
Pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

Cel mai devreme puteti depune actele incepand cu a 43-a zi.Apoi, in functie de venitul pe care l-ati obtinut in ultimele 12luni aveti 2 varianate.tinand cont ca perioadele prenatal+postanal totalizeaza 126 zile din care doar 42 obligatorii dupa nastere.Daca ati obtinut venit mic (venit minim, CIM part-time) in aceasta perioada de un an anterior nasterii copilului e mai avantajos sa efectuati doar aceste 42 de zile(85% concediu medical), pentru a beneficia de indemnizatia de 600 lei.
Dar, ca sa va faceti calculele mai concret, retineti ca cunatumul indemnizatiei este de 85% din media veniturilor obtinute in ultimul an(inclusiv luna nasterii copilului.)

multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data incepere concediul de creștere a copilului (ccc) / indemnizatie andr33i andr33i Buna ziua, din ce moment pot aplica pentru CCC? Nu intentionez sa iau prenatal/postnatal, vreau sa intru in CCC imediat dupa nastere si sa solicit ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de stimulent daca ma reintorc la serviciu imediat dupa nastere si in situatia in care am lucrate doar 6 luni ? catalinion84 catalinion84 Buna ziua, Daca nu am realizat decat 6 luni venit si am nascut pot beneficia de stimulentul pentru intoarcere la servici? Eu am inteles ca nu pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la concediul de maternitate in timpul somajului si inlocuirea acestuia cu un alt concediu medical pussicata pussicata Buna ziua! Va mai rog sa ma mai ajutati intr-o problema: sunt in somaj iar cand acesta se termina voi intra in concediu crestere copil. Somajul se va termina ... (vezi toată discuția)