avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Polita asigurare imobil cumparat pe credit
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Polita asigurare imobil cumparat pe credit

Buna ziua,

Am un credit la Volksbank cu care am cumparat un imobil in anul 2007. Prin urmare, in fiecare an trebuie sa fac asigurare pt imobil pe care, pana acum, o cesionam in favoarea bancii. Incepand din acest an banca imi refuza cesiunea si-mi cere sa fac polita practic pe numele bancii - banca apare la Beneficiar. Este legala astfel de cerere? Sa accept acest lucru sau sa cer revenirea la vechiul sistem. Nu am fost informat in prealabil asupra acestui lucru ( am aflat cand m-am dus la banca cu cesiunea) si nu am nimic semnat in acest sens...
Va multumesc pentru un raspuns prompt ( ma preseaza sa modific polita - altfel nu mi-o inregistreaza etc etc etc)
Cel mai recent răspuns: geretus , utilizator 15:50, 6 Noiembrie 2013
Verificati contractul de credit, pentru a vedea exact ce clause aveti cu privire la obligativitatea imprumutatului si asigurarea bunurilor ipotecate; a face asigurarea pe numele bancii, e un non sens, atata timp cat potrivit legii asigurarilor, bunul trebuie asigurat de proprietar/utilizator; acesta, la randul lui, daca a achizitionat un bun prin credit, poate sa cesioneze despagubirea in favoarea bancii ( inteleg ca ati facut asta pana acum!). Verificati cvontractul de credit pentru a va lamuri cand deveniti dvs. proprietar, odata cu incheierea contractului, sub rezerva sa achitati ratele asa cum v-ati obligat sau la finalul platii contractului de credit?? va intreb aceste lucruri, intrucat exista o varietate de contracte de credit si numai analizarea fiecaruia in parte ar putea sa lamureasca pe deplin ce anume trebuie sa faca fiecare client. Valabil si pt. dvs., fie lecturati cu toata atentia contractul individual, fie apelati la ajutorul unui specialist, sa gasiti toate avantajele pe care le puteti invoca la banca.
Va multumesc pentru raspuns.

In conventia de credit nu scrie altceva decat am facut pana acum -respectiv obligatia de a incheia polita si de a o cesiona bancii.
Nu reiese din conventie ca nu as fi proprietar. Dimpotriva- am act de VC autentificat de notar pe casa ( cu ipoteca desigur) pe numele meu.

Am avut cateva convorbiri telefonice cu reprezentantii Volksbank carora le-am cerut explicatii asupra acestui lucru. Mi-au trimit un e-mail in care m-au informat ca doresc ca polita sa fie facuta pe numele lor, sau sa inchei un contract de ipoteca mobiliara in favoarea bancii intrucat in noul cod civil nu mai este prevazuta notiunea de cesiune . Am verificat ( cat ma pricep desigur, nefiind avocat) si nu-i asa.
Prin urmare le-am cerut explicatii clare cu nr de art/aliniat etc din codul civil in vigoare in baza caruia au astfel de cereri . Nu am primit nimic desigur.
Prin urmare le-am pus in vedere ca relatia noastra este guvernata de ceea ce apare in Conventia de Credit si nimic mai mult .
Orice modificare trebuie discutata inainte si se considera valida doar in urma semnarii unui Act aditional.
Raspunsul lor a fost ca nu vor inregistra Polita in sistem si ca probabil , din cauza acestui lucru, voi avea de plata contravaloarea unei polite pe care o vor incheia ei . Dupa care mi-a inchis telefonul in nas ( foarte elegant - trebuie sa recunosc)
Din fericire, am dovada ca le-am livrat polita conform conventiei ( persoana care imi incheie politele imi face si acest serviciu ducandu-le la banca - de aceasta data a luat semnatura lor cum ca au primit-o).
Nu am de gand sa schimb polita decat in urma unor eventuale argumente solide ( impuse de legislatia in vigoare).

Exista posibilitatea sa fiu data in judecata pentru acest lucru? Pot hotari ei unilateral cum sa inchei polita?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor! vornicu lumi vornicu lumi Am incheiat un contract de credit cu ipoteca pe locuinta.Am reusit sa achit in avans 99 % din credit si ma gasesc intr-o situatie stranie.Locuinta este ... (vezi toată discuția)
Inregistrare cesiune polita la aegrm Gica11 Gica11 Dupa incheierea politei de asigurare de locuinta banca ma obliga sa fac contract de cesiune mobiliara asupra crantelor rezultate din polita si sa-l inregistrez ... (vezi toată discuția)
Polita cesionata in favoarea bancii Iuliavlaicu Iuliavlaicu Buna ziua, Am urmatoarea problema: am un credit ipotecar de la o banca si conform contractului de credit am obligatia sa inchei o polita de asigurare a ... (vezi toată discuția)