avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

in 1989 m-am insurat rezultand doi copii.un baiat major si o fiica minora.in 1994 socrii ne-au imprumutat cu bani pentru a cumpara un apartament cu 4 camere pe care l-am vandut in 1998 si am cumparat o casa in apropiere de bucuresti pe numele sotiei.acum suntem in apropierea unui divort iminent.ce sanse am la acea casa eu?
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 17:05, 30 Octombrie 2013
Pentru bunurile dobandite in timpul casatoriei, cum este cazul casei dvs, legea prezuma ca sotii au avut o contributie comuna si egala in dobandirea acestora.

Potrivit acestei prezumtii legale, atat dvs. cat si sotia aveti dreptul la 1/2 din casa.

Desigur, veti putea rasturna aceasta prezumtie in masura in care veti putea dovedi ca dvs. ati avut o contributie mai mare la acea casa si sa solicitati atribuirea casei catre dvs cu obligarea la plata unei sulte catre sotie, corespunzatoare cotei-parti ce ii se va cuveni acesteia.
Ati mentionat ca socrii v-au imprumutat cu bani ! Asta inseamna ca va trebui sa ii restituiti cand?

Sau banii au fost pur si simplu dati sotilor fara a se pretinde restituirea lor? Pt ca in acest caz, se considera ca acest dar s-a facut sotilor si are regimul bunului comun.

Tb studiate actele.

Casa cumparata langa Bucuresti este un bun comun al sotilor, chiar daca este doar pe numele sotiei.
Buna ziua,

ideal ar fi sa va intelegeti cu privire la toate aspectele. Un litigiu costa si bani si nervi iar daca reusiti sa negociati, veti ajunge la un compromis care va va satisface mai mult decat o hotarare judecatoreasca.

Succes!
Costi Boncu
socrii au ridicat pretentii de restituire a sumei respective?? banii au fost cadou de la socrii ?? sunt mai multe aspecte de lamurit. in principiu, imobilul achizitionat pe numele sotiei este bun comun al sotilor.
mentionez ca banii eu nu i-am vazut niciodata iar daca este semnata o chitanta de catre sotia mea eu nu stiu de existenta ei nici macar daca ar fi legalizata

Alte discuții în legătură

Partaj casa primita de la parinti ContSters57747 ContSters57747 Buna ziua, Sunt casatorit de 2 ani. Parintii sotiei vor sa cumpere o casa care e aproape gata (tencuita, izolata, cu termopane puse si instalatii ... (vezi toată discuția)
Divort Julia24 Julia24 Buna ziua. In cazul unui divort, cum se face partajul? Eu sunt casatorita de un an si jum. Eu doresc sa divortez pentru ca nu mai functioneaza deloc... Avem ... (vezi toată discuția)
Despre partaj mihnea98 mihnea98 Buna ziua! Am si eu o intrebare: fratele meu este in proces de divort cu sotia lui. Au avut o casnicie de 15 ani, au 2 copii minori si o casa care a fost ... (vezi toată discuția)