avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... INPPA
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

INPPA

Au si eu o nelamurire...mare.....................Daca ma inscriu la cursurile INPPA......dar nu iau examenul lor la sfarsit, mai pot da examenul de definitivat la baroul din care fac parte?
Cel mai recent răspuns: dana2space , utilizator 23:00, 6 Mai 2009
Chiar daca s-a schimbat sistemul de admitere la INPPA, in sensul ca au fost admisi numai stagiari din anul 2, ceea ce a nemultumit pe cei intrati recent in avocatura, cred ca era putin ciudat sistemul anterior.
Stagiarii din anul I terminau INPPA-ul tot in anul I, examenul de absolvire tinand loc de definitivat. Dar acestia nu erau inscrisi pe tabloul avocatilor definitivi, erau tot stagiari, intrucat stagiul este de 2 ani, conform legii. Care era diferenta? Faptul ca in acest sistem examenul de definitivat era sustinut in anul I, spre deosebire de sistemul clasic in care definitivatul era sustinut dupa 2 ani de stagiu.
In plus, din cate se aude, exemenul la INPPA era mai usor decat definitivatul clasic.
Asadar, se pare ca aveam o categorie de stagiari, cu examenul de definitivat promovat, dar care nu puteau definitivi decat dupa un an. Deci, scuzati-mi limbajul neacademic, dar nici cal, nici magar.
Inteleg dorinta colegilor de a urma cursurile INPPA, am inteles ca unele sunt foarte interesante si merita efortul de a participa la aceste cursuri, dar nu ar strica un sistem unitar pentru toti stagiarii.
Nu am verificat numarul celor admisi la INPPA in 2009 spre deosebire de 2008 pentru a face o comparatie valabila, insa ma gandesc si la faptul ca anul acesta au fost inscrisi multi stagiari din anul II, tocmai pentru ca se pare ca exista dorinta de a impune ca obligatorii cursurile INPPA.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2009
DeaC, utilizator
anul acesta au fost admisi 298 fata de 400 de avocati anul trecut.Eu am sustinut anul acesta examenul la INPPA si nu a fost chiar asa de usor cum se aude...si din cate am inteles va fi din ce in ce mai greu,..
Parerea mea este ca nu se compara gradul de dificultate al subiectelor la deful de anul asta intre INPPA si barou. Apoi, mai e un aspect foarte dubios: cum poti deveni toti avocati defintivi cand unii dau examen pe note cu sutimi si altii iau "bine" sau alte calificative?

In ultimii ani INPPA a devenit un soi de sistem paralel care nu se justifica in niciun mod. Atata vreme cat si baroul organizeaza conferinte de stagiu, nu exista niciun sens pentru existenta a doua sisteme de stagiu, cu absolviri diferite. Nici nu mai pun la socoteala durata stagiului, deoarece vad ca a fost corectata aberatia trecuta in virtutea careia avocati cu 1 an de stagiu deveneau definitivi. De fapt ar trebui sa spun ca a fost corectatat partial, deoarece acum 2 luni au dat examen si cei din anu I si cei din anul II, numai ca primii vor primi deciziile de definitivare mai incolo, cand implinesc 2 ani. Chiar si asa, tot dubios e, iar sistemul intreg al pregatirii profesionale trebuie reformat, inclusiv la nivelul stagiului.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2009
ContSters20980, utilizator
DeaC a scris:

Stagiarii din anul I terminau INPPA-ul tot in anul I, examenul de absolvire tinand loc de definitivat. Dar acestia nu erau inscrisi pe tabloul avocatilor definitivi, erau tot stagiari, intrucat stagiul este de 2 ani, conform legii.

Te inseli, erau trecuti pe tabloul avocatilor definitivi cu toate drepturile ce decurg de aici. Anul acesta este primul an in care au schimbat aceasta regula


Faptul ca in acest sistem examenul de definitivat era sustinut in anul I, spre deosebire de sistemul clasic in care definitivatul era sustinut dupa 2 ani de stagiu.

Care sistem clasic? Pana mai acum cativa ani, chiar 2007 daca nu ma insel, se dadea deful dupa un an cu "dispensa" de la barou. Ca atare, nici baroul nu a avut o practica unitara in considerarea stricta a unei perioade de stagiu. Deci si "clasicul" a fost variabil.


dar nu ar strica un sistem unitar pentru toti stagiarii

Corect, insa dupa ce baroul a "variat" de la o solutie la alta, iar INPPA-ul a creat acest sistem paralel si la fel de instabil, anul acesta vor sa-si uneasca aberantele viziuni pregatind terenul pentru un eventual sistem unitar. Dumnezeu mai stie ce va iesi de aici, oricum de la an la an ne-au ametit cu inconsecventa deciziilor pe care le-au luat.

insa ma gandesc si la faptul ca anul acesta au fost inscrisi multi stagiari din anul II, tocmai pentru ca se pare ca exista dorinta de a impune ca obligatorii cursurile INPPA.

Nu e doar o dorinta, va deveni certitudine incepand cu anul urmator. Cursurile INPPA vor fi obligatorii, iar stagiarii care sunt anul intai acum, vor fi prima generatie obligatoriu scolarizata in cadrul INPPA, singurul care va organiza examenul de definitivat. Din pacate, in aceasta situatie, vorbim de anul 2011, deci implicit de noile coduri. :rtfm:
Insa .... pana la anul mult mai este :( si multe pot fi ideile reformatoare :D ale celor care dirijeaza destinul acestei profesii.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2009
dana2space, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate cursuri inppa Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva sigur daca sunt sau nu obligatorii studiile acelea pentru avocati stagiari la INPPA? Am citit legea avocatilor actualizata si ... (vezi toată discuția)
Inppa DanyD DanyD Ce nu inteleg: un avocat stagiar, care abia a intrat in Barou anul acesta, poate urma aceste cursuri? Si daca da, cum poate deveni definitiv dupa terminarea ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar Pascu Cristian Pascu Cristian Salut! Doresc sa vă întreb daca in urma promovarii examenului de admitere in barou(pentru stagiari) se dobandeste calitatea de avocat stagiar? I.N.P.P.A ... (vezi toată discuția)