DeaC a scris:
Stagiarii din anul I terminau INPPA-ul tot in anul I, examenul de absolvire tinand loc de definitivat. Dar acestia nu erau inscrisi pe tabloul avocatilor definitivi, erau tot stagiari, intrucat stagiul este de 2 ani, conform legii.
Te inseli, erau trecuti pe tabloul avocatilor definitivi cu toate drepturile ce decurg de aici. Anul acesta este primul an in care au schimbat aceasta regula
Faptul ca in acest sistem examenul de definitivat era sustinut in anul I, spre deosebire de sistemul clasic in care definitivatul era sustinut dupa 2 ani de stagiu.
Care sistem clasic? Pana mai acum cativa ani, chiar 2007 daca nu ma insel, se dadea deful dupa un an cu "dispensa" de la barou. Ca atare, nici baroul nu a avut o practica unitara in considerarea stricta a unei perioade de stagiu. Deci si "clasicul" a fost variabil.
dar nu ar strica un sistem unitar pentru toti stagiarii
Corect, insa dupa ce baroul a "variat" de la o solutie la alta, iar INPPA-ul a creat acest sistem paralel si la fel de instabil, anul acesta vor sa-si uneasca aberantele viziuni pregatind terenul pentru un eventual sistem unitar. Dumnezeu mai stie ce va iesi de aici, oricum de la an la an ne-au ametit cu inconsecventa deciziilor pe care le-au luat.
insa ma gandesc si la faptul ca anul acesta au fost inscrisi multi stagiari din anul II, tocmai pentru ca se pare ca exista dorinta de a impune ca obligatorii cursurile INPPA.
Nu e doar o dorinta, va deveni certitudine incepand cu anul urmator. Cursurile INPPA vor fi obligatorii, iar stagiarii care sunt anul intai acum, vor fi prima generatie obligatoriu scolarizata in cadrul INPPA, singurul care va organiza examenul de definitivat. Din pacate, in aceasta situatie, vorbim de anul 2011, deci implicit de
noile coduri. :rtfm:
Insa .... pana la anul mult mai este :( si multe pot fi ideile reformatoare :D ale celor care dirijeaza destinul acestei profesii.