Buna seara, anul trecut am incheiat un antecontract de vz-cump pe un apartament nou ce urma sa fie dat in folosinta cel mai tarziu la 30 martie 2009, achitand un avans. La ora actuala, din cauza pietei nu imi mai convin conditiile, si am denuntat unilateral contractul;
- inainte de acest lucru, vanzatorul m-a notificat prin exec jud sa ma prezint la notar pe 30 martie sa definitivam contratul, sa achit toata suma cu toate ca in acest antecontract nu am acest drept stipulat. Redau din antecontract:
"In cazul in care promitentul cumparator nu va platii la timp sumele potrivit acestui contract, va datora penalitati de 0,05% aplicate la suma restanta, pentru fiecare zi de intarziere. Penalitatile vor fi percepute pana la data la care sumele vor fi achitate in intregime. Penalitatile prevazute la acest articol nu pot depasii suma totala la care au fost calculate.
In cazul in care promitentul cumparator intarzie cu mai mult de 30 de zile plata oricaror sume datorate acestuyi antecontract sau dupa caz nu isi indeplinesc la timp orice obligatie asumata in baza prezentului antecontract (inclusiv, dar nelimitat obligatia de a se prezenta in vederea semnarii procesului verbal sau a contractului) promitentul vanzator poate opta la libera si exclusiva sa alegere, intre:
-acordarea unui nou termen promitentului cumparator pentru indeplinirea obligatiiilor asumate, sau,
- declararea antecontractului ca rezolutionat de deplin drept, fara punere in intarziere, fara interventia instantei si fara nici o alta formalitate prealabila, pact c de grad 4, urmand ca un procent de 50% din sumele achitate la acea data de catre promitentul cumparator sa fie retiute de promitentulvanzator cu titlul de daune anticipate (clauza penala) Sumele vor fi virate acestuia in termen de 15 zile dar numai dupa radierea oricarei notari a acestui contract in cartea funciara si vanzarea apart catre terti dar nu mai tarziu de 2 luni de la data rezolvirii antecontractului."
* Ce sanse am sa recuperez jumatate din avans?
* Ce sanse are vanzatorul sa tina tot avansul si mai mult sa ma penalizeze cu toata suma restanta ?
* Eu dupa cum am spus am denuntat unilateral contractul pe diferite motive ca sa nu platesc penalitati, la un sfatul juridic. Este adevarat ?
Ce credeti, ca se poate intampla in caz de proces ?
Doresc sa imi exprim regretul pentru incalcarea regulamentului. Am publicat inca o data adresa de mail din dorinta de a fi de ajutor si stiind ca adresa mea de mail este publica.