Se poate schimba regimul matrimonial, însă, atenție, creditorul bancar s-ar putea să se opună, în sensul în care va considera acest demers ca fiind făcut pentru fraudarea intereselor saleși, cel puțin teoretic, există șansa revocării de către creditor a unor acte prejudiciabile pentru el. Ar if fost bine să nu existe restanțe, măcar încercați să ajungeți cu datoria la zi și apoi mergeți să faceți schimbarea regimului matrimonial pe separația de bunuri.
Puteti opta pentru regimul separatiei de bunuri.Bunul ce va fi dobandit va fi propriu, al sotiei dumneavoastra.
Totodata, bunurile dobandite ulterior, cat si datoriile contractate, vor fi proprii ale fiecaruia dintre soti.
Sigur ca unele bunuri pot avea calitatea de bunuri proprietate comuna pe cote-parti.
Orice creditor , insa, poate solicita inopozabilitatea conventiei matrimoniale, incheiate in forma autentica, ad validitatem, in situatia in care se aprecieaza ca acesta are o cauza ilicita , este, asadar, perfectata, pentru fraudarea legii.
Potrivit art. 369 alin. (3) C.civ., creditorii prejudiciati prin schimbarea sau lichidarea regimului matrimonial pot formula actiunea revocatorie in termen de un an de la data la care au fost indeplinite formalitatile de publicitate sau, dupa caz, de cand au luat cunostinta mai inainte de aceste imprejurari pe alta cale .
Desi, actiunea pauliana beneficiaza de o reglementare legala in Noul Cod Civil, respectiv art. 1.562 - 1.565, totusi, legiuitorul a considerat ca se impunea instituirea unui caz special in care sa se aplice actiuena pauliana, recunoscuta fara deosebire atat in folosul creditorilor personali cat si ai celor comuni ai sotilor.
Sanctiunea, este inopozabilitatea actului modificator fata creditorii prejudiciati, ceea ce face ca, in continuare, fata de acestia sa isi produca efectele vechiul regim, pe care l-au cunoscut si avut in vedere in momentul contractarii.
Pentru a evita revocarea actului de catre creditori, faceti tot posibilul sa fiti cu ratele la zi , in momentul in care optati pentru noul regim matrimonial . astfel, creditorii nu vor putea invoca actiunea pauliana in defavoarea dvs.
Din punctul meu de vedere, nu ajunge sa fiti cu ratele la zi. Trebuie sa aveti dovezi ca doar veniturile sotiei au contribuit la acel bun, ca dv. nu ati avut nicio contributie efectiva.
In plus, la lichidarea regimului matrimonial acele datorii vort trebui impartite intre voi, sotii, altfel un creditor va putea invoca acea frauda de care spunea colega mai sus. Adica puteti lua dv. toate datoriile si sotia toti banii, insa la prima problea cu un creditor, actul va fi fost facut degeaba.
Mai conteaza si cine apare in actele de credit si cu ce titlu. In functie de asta, e posibil sa aveti nevoie de acordul bancii la partajul creditelor.
In concluzie, puteti opta pentru alt regim, insa nu din motivele aratate, anume de a va sustrage de la plata creditelor in caz de nevoie.