avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Regimul matrimonial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Regimul matrimonial

Buna ziua
Va rog sa imi spuneti, daca la casatorie am ales regimul comunitatii legale, pentru a-l schimba in regimul comunitatii conventionale, este nevoie sa astept sa treaca 1 an de la casatorie?
Va multumesc, anticipat
NCC

Art. 369. Conditiile.
(1) Dupa cel putin un an de la incheierea casatoriei, sotii pot, ori de cate ori doresc, sa inlocuiasca regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori sa il modifice, cu respectarea conditiilor prevazute de lege pentru incheierea conventiilor matrimoniale.
(2) Dispozitiile art. 291, 334, 335 si 361 sunt aplicabile in mod corespunzator.
(3) Creditorii prejudiciati prin schimbarea sau lichidarea regimului matrimonial pot formula actiunea revocatorie in termen de un an de la data la care au fost indeplinite formalitatile de publicitate sau, dupa caz, de cand au luat cunostinta mai inainte de aceste imprejurari pe alta cale .
(4) Creditorii prevazuti la alin. (3) pot invoca oricand, pe cale de exceptie, inopozabilitatea modificarii sau lichidarii regimului matrimonial facute in frauda intereselor lor.
Art. 369 NCciv

Condiţii

(1) După cel puţin un an de la încheierea căsătoriei, soţii pot, ori de câte ori doresc, să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori să îl modifice, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege pentru încheierea convenţiilor matrimoniale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc să cumpăr un imobil după căsătorie, care să fie doar al meu. când se pot separa bunurile soților? Dana17 Dana17 Buna ziua, Va rog daca mă puteți ajuta cu o informație: regimul separarii de bunuri se poate încheia și după căsătorie?sau doar înainte de ... (vezi toată discuția)
Regim matrimonial ales dupa casatorie soaresiluna soaresiluna Buna seara. Va rog sa imi spuneti si mie daca nu am facut acea conventie matrimoniala inainte de casatorie cum ca bunurile din timpul casatoriei nu sunt bunuri ... (vezi toată discuția)
În ce condiții pot cumpăra un imobil în timpul căsătoriei și sa fie numai al meu? grecudana grecudana Vreau sa cumpăr un apartament cu credit imobiliar, căsătorit fiind. Soția nu este de acord nici cu cumpărarea apartamentului și nici cu creditul. În ce ... (vezi toată discuția)