avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept semnatura persoana de peste 80 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept semnatura persoana de peste 80 de ani

Buna seara, va rog frumos, imi poate spune cineva daca persoanele in varsta de peste 80 de ani mai au dreptul sa semneze diverse acte? Unii notari accepta semnatura fara prezentarea unor acte medicale care sa certifice capacitatea de discernamant, altii nu. Exista o lege in acest sens, si daca da, care ar fi aceea?
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 10:29, 29 Martie 2009
nu exista lege in acest sens si notarul nu este obligat sa solicite acte medicale privind luciditatea persoanei invarste...;)In practica se obisnuieste ca notarul sa intrebe persoana in cauza, daca este sanatoasa, odihnita, daca stie ce face, ce semneaza si despre implicatia semnarii documentelor respective ...
Nu cred ca exista nici o lege care sa interzica persoanei trecuta de 80 de ani sa semneze acte, atata timp cat nu este declarata incapabila datorita unor afectiuni psihice.
Ar trebui sa-l vedeti pe bunicul meu!!!!
daca persoana respectiva are discernamant poate semna acte la orice varsta; deobicei persoanele in varsta sunt asistate, in fata notarilor, la semnarea diverselor acte, de un reprezentant al Serviciului Public de Asistenta Sociala.
Multumesc mult pentru promptitudine si ajutor! O seara placuta tuturor! B-)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Uneori o persoana de 80 de ani poate sa fie mai lucida decat una de 40 de ani....deci ...nici o lege nu ii interzice unei asemenea persoane dreptul de a semna acte juridice.
Lipsa discernamantului poate sa fie invocata, dar trebuie si dovedita.

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire? corina danila corina danila As dori sa aflu daca am vreun drept de mostenire dupa matusa mea care are 89 de ani si isi imprastie averea . Eu, fratele meu vitreg si inca o ruda infiata ... (vezi toată discuția)
Procura notariala persoana muribunda erhabe erhabe Buna seara! Este normal ca un notar sa intocmeasca o imputernicire in cazul in care mandantul este o persoana trecuta de 80 de ani si aflat intr-o stare ... (vezi toată discuția)
Certificat medico-legal pentru contract de vanzare-cumparare cu persoana in varsta cpypst cpypst Buna ziua, Doresc sa semnez un contract de vanzare-cumparare pentru un teren, vanzatorul fiind o persoana in varsta (80 ani). As avea urmatoarele ... (vezi toată discuția)