Buna seara, va rog frumos, imi poate spune cineva daca persoanele in varsta de peste 80 de ani mai au dreptul sa semneze diverse acte? Unii notari accepta semnatura fara prezentarea unor acte medicale care sa certifice capacitatea de discernamant, altii nu. Exista o lege in acest sens, si daca da, care ar fi aceea?
nu exista lege in acest sens si notarul nu este obligat sa solicite acte medicale privind luciditatea persoanei invarste...;)In practica se obisnuieste ca notarul sa intrebe persoana in cauza, daca este sanatoasa, odihnita, daca stie ce face, ce semneaza si despre implicatia semnarii documentelor respective ...
Nu cred ca exista nici o lege care sa interzica persoanei trecuta de 80 de ani sa semneze acte, atata timp cat nu este declarata incapabila datorita unor afectiuni psihice.
Ar trebui sa-l vedeti pe bunicul meu!!!!
daca persoana respectiva are discernamant poate semna acte la orice varsta; deobicei persoanele in varsta sunt asistate, in fata notarilor, la semnarea diverselor acte, de un reprezentant al Serviciului Public de Asistenta Sociala.
Uneori o persoana de 80 de ani poate sa fie mai lucida decat una de 40 de ani....deci ...nici o lege nu ii interzice unei asemenea persoane dreptul de a semna acte juridice.
Lipsa discernamantului poate sa fie invocata, dar trebuie si dovedita.