avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat medico-legal pentru contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat medico-legal pentru contract de vanzare-cumparare cu persoana in varsta

Buna ziua,

Doresc sa semnez un contract de vanzare-cumparare pentru un teren, vanzatorul fiind o persoana in varsta (80 ani). As avea urmatoarele intrebari:

1) Este obligatorie prezentarea de catre vanzator la notar a unui certificat medico-legal care sa ateste ca are discernamant pentru a semna contractul?

2) Care este legea prin care se cere acest lucru?

3) Care sunt riscurile la care ma expun in cazul in care semnez contractul fara aceasta adeverinta? In cat timp poate fi contestat contractul?

4) Se poate inlocui acest certificat cu o declaratie alternativa (de exemplu declaratie notariala a mostenitorilor persoanei respective ca sunt de acord cu tranzactia)?

5) Certificatul trebuie obtinut de la IML sau este posibila obtinerea acestuia de la un alt medic (de ex. medic de familie)?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cristianvd , utilizator 14:05, 29 Mai 2023
1. In cazul persoanelor peste o anumita varsta, notarul ar putea solicita, ganditi-va ca ar aparaea cineva la un moment dat sa conteste pe motiv ca nu era in deplinatatea facultatilor mintale...daca aveti cum ar fii bine sa il aveti.

5. Din cate stiu de la IML trebuie scos, medicul de familie nu are competenta unei evaluari psihiatrice..
Nu exista o lege care sa prevada aceasta obligatie, prin urmare prezentarea certificatului respectiv nu este obligatorie. Notarul public constata prin propriile simturi daca persoana respectiva are sau nu discernamant si solicita acest certificat numai atunci cand are dubii.
Avand in vedere ca persoanele care ar putea sustine ca batranul nu a avut discernamant (si care ar fi nevoite sa rastoarne prezumtia ca are discernamant, prin probe) sunt mostenitorii, da, v-ar fi de folos o declaratie din partea lor cum ca au cunostinta de faptul ca batranul are discernamant la data incheierii contractului de v-c.
Aveti idee cat dureaza eliberarea unui astfel de certificat?

MihailZC a scris:

Nu exista o lege care sa prevada aceasta obligatie, prin urmare prezentarea certificatului respectiv nu este obligatorie. Notarul public constata prin propriile simturi daca persoana respectiva are sau nu discernamant si solicita acest certificat numai atunci cand are dubii.
Avand in vedere ca persoanele care ar putea sustine ca batranul nu a avut discernamant (si care ar fi nevoite sa rastoarne prezumtia ca are discernamant, prin probe) sunt mostenitorii, da, v-ar fi de folos o declaratie din partea lor cum ca au cunostinta de faptul ca batranul are discernamant la data incheierii contractului de v-c.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa cu probleme oms oms Buna seara. Ma aflu intr-o situatie ciudata: am cumparat o casa de la o batrana cu contract de vanzare cumparare acum 3 luni in urma. Ea a luat banii si i-a ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil persoana peste 70 ani aandra aandra Vreau sa cumpar un apartament de la o persoana in varsta de 79 ani. Este unic proprietar. Intrebarea mea este daca notarul este obligat sa-i ceara certificat ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare imobil cu un batran katalanu katalanu Salutare, Am gasit un apartament de vanzare al carui singur proprietar este o batrana in varsta de 80 de ani. Notarul mi-a spus ca ar fi bine ca la ... (vezi toată discuția)