avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura notariala persoana muribunda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura notariala persoana muribunda

Buna seara!

Este normal ca un notar sa intocmeasca o imputernicire in cazul in care mandantul este o persoana trecuta de 80 de ani si aflat intr-o stare foarte grava de sanatate?

Sora mea a prezentat o imputernicire facuta de catre un notar prin care ea este imputernicita de tatal meu trecut de 80 de ani si aflat intr-o ultima faza de cancer cu metastaze fara ca sa fie cerut un certificat care sa ateste faptul ca tatal are discernamant sau fara a fi de fata vreun martor.
Se poate cere anularea respectivei imputerniciri avand in vedere ca , desi imputernicirea era facuta pentru reprezentarea in contractul cu banca sora a scos banii din cont si i-a transferat intr-un cont personal afirmand la succesiune ca a fost dorinta tatalui ca ea sa dispuna cum vrea de bani ?
Am reusit sa intru in posesia imputernicirii si am cautat de mai multe ori un pasaj in care sa se specifice faptul ca sora poate dispune de bani in folos personal dar nu am gasit asemenea pasaj.
Exista vreun articol de lege care sa specifice faptul ca pentru o persoana muribunda sau grav bolnava si in varsta se cere in mod imperativ si un certificat care sa ateste faptul ca respectiva persoana are discernamant?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 8 Mai 2023
erhabe, utilizator
Nu exista un astfel de articol.
Si asta fiindcă vârsta este total irelevanta. O persoană poate avea 100 de ani și poate fi perfect lucida (vedeți Constantin Balaceanu Stolnici), după cum poate avea 30 de ani și mințile pe câmpii.
Notarul poate solicita prezentarea unui certificat medico legal, doar dacă are dubii cu privire la discernământul persoanei din fata lui. Indiferent de vârstă. Cancerul cu metastaze, nu afectează judecata. Doar dacă te aduce la notariat, semi-sedat cu morfina.
Apoi, procura a fost pentru relațiile cu banca, iar în cuprinsul ei, mandatara este împuternicita, printre altele, sa facă și depuneri sau retrageri, în si din acel cont. Ce face împuternicita cu banii, după ce ii retrage, deja nu mai e problema notarului. Este problema părților din procura.

Ultima modificare: Luni, 8 Mai 2023
raluk0207, utilizator
Nu este imputernicita sa retraga bani este imputernicita sa il reprezinte pe tata in vederea realizarii unui contract de investitii financiare.In operatiunile la care aceasta este imputernicita nu am vazut sa existe un pasaj care sa stipuleze ca poate retrage bani de care poate dispune in interes personal.

Avand in vedere ca la o luna tata a decedat eu nu cred ca nu reprezinta un aspect important faptul ca era grav bolnav.Eu am facut o imputernicire iar notarul nu prea a vrut sa o faca datorita varstei inaintate a mamei .Intr un final a facut-o dar cu mare greutate spunand ca nu vrea sa isi riste autorizatia.De aici trag concluzia ca exista o reglementare in acest sens pentru persoanele in varsta sau grav bolnave.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acum că ați aflat ce scrie în împuternicire era bine să fi continuat discuția aici, unde ați început-o:
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Avand in vedere ca la o luna tata a decedat eu nu cred ca nu reprezinta un aspect important faptul ca era grav bolnav


Pentru procura, nu. Atat timp cat exact la momentul intocmirii procurii, tatal avea discernamant.
Nu, nu exista nicio reglementare de genul si nici o limita legala de varsta.
O persoana care abia mai vorbeste si mananca nu cred ca are puterea de a mai citi macar o singura pagina daramite 10 si nici nu cred ca are discernamantul de a analiza ce scrie in acele pagini, majoritatea termenilor avand nevoie de explicatii pentru un om mult mai tanar si sanatos.Nici eu nu inteleg acei termeni dar macar am puterea sa caut sa ma edific.
Iar daca dorinta tatalui meu era una de a ii ceda surorii mele acei bani (asa cum ea afirma) nu cred ca se impunea o imputernicire de acest fel ci pur si simplu scotea banii si ii dadea ei .
Dar presupun ca o sesizare catre UNNPR referitoare la imprejurarile in care s-a intocmit acea imputernicire ma va lumina mai mult decat aici pe forum unde am primit raspunsuri care m-au ajutat de multe ori dar si raspunsuri din partea unor persoane care nu fac altceva decat sa posteze off topic si sa induca in eroare pe cei care solicita ajutor.

raluk0207 a scris:

Avand in vedere ca la o luna tata a decedat eu nu cred ca nu reprezinta un aspect important faptul ca era grav bolnav


Pentru procura, nu. Atat timp cat exact la momentul intocmirii procurii, tatal avea discernamant.
Nu, nu exista nicio reglementare de genul si nici o limita legala de varsta.

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire tambur tambur Tatal meu a fost diagnosticat cu cancer la plamani iar in ultima faza cand era in metastaze i-a facut o imputernicire la un copil de-al sotiei acesta fiind din ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare gesy gesy Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu raspunsul la aceasta intrebare: Daca tatal meu inainte sa moara ( mama mea inca traieste), i-a semnat un contract ... (vezi toată discuția)
Contestare imputernicire erhabe erhabe Buna seara! In ce masura se poate contesta o imputernicire in conditiile in care aceasta este facuta cu mai putin de o luna de zile inaintea decesului ... (vezi toată discuția)