avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contestare imputernicire
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contestare imputernicire

Buna seara!

In ce masura se poate contesta o imputernicire in conditiile in care aceasta este facuta cu mai putin de o luna de zile inaintea decesului tatalui?
Sora mea afirma ca aceasta a fost dorinta tatalui meu de a o imputernici pe ea sa scoata niste bani dintr-un cont bancar, in conditiile in care ea era deja imputernicita pe acel cont.Banuiesc ca nu stia ca poata sa scoata bani de pe cont si fara imputernicire de aceea a facut tot ce i-a fost in putinta sa faca acea imputernicire, deoarece tatal meu a refuzat in nenumarate randuri sa scoata banii pentru ea.
Este legal ca un notar sa faca o imputernicire in cazul in care cel care face imputernicirea este intr-un stadiu avansat de boala, care poate sa ii afecteze buna judecata?
Se poate contesta aceasta imputernicire?Iar daca da care este termenul legal pentru a o contesta?

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2022
erhabe, utilizator
Cel mai recent răspuns: erhabe , utilizator 23:29, 4 Octombrie 2022
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți cere în instanță constatarea nulității absolute a procurii autentice, dar numai dacă puteți dovedi lipsa de discernământ a mandantului (tatăl dumneavoastră) la acel moment, ceea ce este dificil.
Tata a murit in 2020 dar eu abia anul acesta am luat la cunostinta despre acea procura insa nici pana acum nu am vazut-o.Este prevazuta o perioada in care pot contesta?

Cabinet avocat Mihai Gaita a scris:

Puteți cere în instanță constatarea nulității absolute a procurii autentice, dar numai dacă puteți dovedi lipsa de discernământ a mandantului (tatăl dumneavoastră) la acel moment, ceea ce este dificil.

nu mai aveti ce face.
cu procura sau nu, ea putea scoate banii oricand cat attal era in viata.
daca a scos apoi, cereti ca suma sa intre in masa succesorala.
Chiar daca am dovezi ca tata a deschis acel cont pentru ca banii sa fie impartiti intre cei trei copii ai lui iar pe ea a pus-o doar ca imputernicita si atat, nu ca sa se foloseasca de bani?
In calutate de mostenitor va puteti interesa la banca, sa aflati cati bani au fost si cand i-a scos. Ea ar trebui sa poate dovedi in instanta ca i-a dat tatalui.

Alte discuții în legătură

Succesiune instanta Lung Elena Lung Elena Tatal meu inaintea decesului adepus o suma de bani bepozit bancar pe numele lui imputernicit fiind fiul meu in varsta de 17 ani .La o luna dupa depunerea ... (vezi toată discuția)
Procura notariala persoana muribunda erhabe erhabe Buna seara! Este normal ca un notar sa intocmeasca o imputernicire in cazul in care mandantul este o persoana trecuta de 80 de ani si aflat intr-o stare ... (vezi toată discuția)
Succesiune recuperare cont bancar argv argv Buna ziua, In urma decesului tatălui meu, eu și fratii mei ar trebui sa împărțim o suma de bani dintr-un cont bancar. Înainte de deces cu o zi, o ... (vezi toată discuția)