avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,

Vin catre dumneavoastra cu o speta un pic mai incalcita in legatura cu procedura de succesiune si as precia un punct de vedere sau sfat din partea dumneavoastra.

Pe scurt: tatal meu a decedat in luna octombrie 2024, ramanand in viata doar mama mea.
Mai am o sora cu care relatiile au fost mereu destul de reci. Dupa deces, am luat legatura cu sora pentru a intreprinde demersurile in vederea realizarii succesiunii.
Tin sa mentionez ca apartamentul in care locuieste mama a fost vandut in timpul vietii tatalui (cu acordul mamei) surorii mele, dar aici e o alta discutie... dezmostenire, donatie mascata.. alta speta.
Ideea este ca nu am pretentii asupra lui, intrucat asta a fost dorinta parintilor pana la urma.
Tatal meu a fost un om care a trait modest si a decis sa stranga bani toata viata lui. Nu a avut bunuri mobile sau altele. In discutiile cu mama, din ce isi aduce ea aminte, ar fi vorba de o suma de aprox. 500.000 lei care s-ar fi aflat in conturile tatalui.
Ideea este ca sora nu doreste sa se prezinte la notar si sa semneze succesiunea, eu banuind-o de ceva lucruri necurate in legatura cu banii respectivi. Adica, rationand logic, nu exista niciun motiv pentru care sa nu vrei sa verifici aspectele acestea, mai ales ca este vorba de o suma deloc mica, ea afirmand ca "s-a interesat ea si nu mai are niciun ban pe nicaieri". Eu, neavand nicio calitate de mostenitor (pentru ca nu vrea sa facem succesiunea), nu pot verifica la banci extrasele de cont si restul.

Intrebarile mele catre dvs ar fi:
- care ar fi pasii de urmat pentru a putea primi certificatul de mostenitor in acest caz in care refuza sa se prezinte si sa coopereze amiabil;
- pot depune o plangere la politie pentru suspiciunea rezonabila ca s-ar fi umblat la conturile sale? Poate face politia verificari daca s-au scos bani, cati si de catre cine?
- neavand calitatea de mostenitor (inca), pot depune pe la banci plangeri privind incalcarea GDPR daca intr-adevar sora a primit informatii in mod nelegal in legatura cu conturile tatalui?

Mai am o chestie de precizat: in ultimele luni, tata nu prea mai stia de el, era foarte buimac si ametit de la tratamente.
Sora, impreuna cu cumnatul l-au luat pe tata pe la banci si nu stiu exact ce i-au dat sa semneze.
In cazul in care i s-ar fi facut o imputernicire pe conturile sale si sora i-ar fi scos banii, cu toate ca era imputernicita, e legala treaba asta? Sa scoata ea toti banii si sa ii ramana ei?

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2025
Stefan_VB, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:01, 5 Ianuarie 2025
1. Certificatul de moștenitor se emite de către notarul public, ca urmare a finalizării dezbaterii succesiunii, pe baza prezentei si acordului tuturormoștenitorilor. Dacă sora nu vrea sa coopereze, astfel incat sa se prezinte la notar, succesiunea se va dezbate în instanță.
2. Și dacă a scos bani și dacă nu, chestiunea este de natura civilă. Ceea ce nu are treaba cu poliția. Poliția intervine în aspecte de natură penală.
3. Ar trebui sa și dovediți ca banca i-a furnizat surorii informații. Plus agenția și funcționarul. Dacă au fost verbale, este foarte greu acest lucru.
Dacă tata i-a făcut împuternicire pe cont, da, în baza procurii avea dreptul sa scoată bani. Ca i-a dat apoi tatălui sau și i-a însușit, iar trebuie dovedit.

Ce puteți face dvs acum este sa va prezentați la un notar și sa dati o declarație de acceptare expresă a succesiunii, în termen de 1 an de la data decesului. Apoi, sa rugați notarul sa va emită o adresa prin care sa solicite băncii un extras de cont cu suma existenta în prezent. Băncile au obligația de a furniza notarilor astfel de informații. Măcar știți dacă și cât a mai rămas în cont.
raluk0207, utilizator
Va multumesc pentru raspuns!

Senzatia mea este ca s-a dus la notar, a dat declaratii in fals cum ca este singurul mostenitor si a scos banii.
Ma gandesc ca putea face asta. Sa declare in fals.

Probabil este si motivul pentru care nu vrea sa se prezinte la notar pentru succesiune, intrucat speta intra in penal.
Stefan_VB, utilizator
Puteți afla și dacă succesiunea s-a dezbătut, la Camera Notarilor Publici, de care aparține județul unde tatăl dvs a avut ultimul domiciliu.
Foarte buna informatia! Va multumesc! Ma gandesc ca se poate afla la liber si ca sunt publice informatiile. Se plateste ceva?
Nu, nu este la liber.
Probabil ca se plătește (depinde de fiecare Cameră). Dar nu e vreo sumă...undeva până în 50 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare imputernicire erhabe erhabe Buna seara! In ce masura se poate contesta o imputernicire in conditiile in care aceasta este facuta cu mai putin de o luna de zile inaintea decesului ... (vezi toată discuția)
Succesiune - conturi bancare miara miara Daca o persoana are bani depusi in banca ( cu un imputernicit care poate scoate banii), dupa decesul sau acei bani revin imputernicitului sau se impart la toti ... (vezi toată discuția)
Extras cont bancar geoconda77 geoconda77 Sunt mostenitor al tatalui. Mama inca traieste. In timpul vietii tatalui meu, mama a constituit, pe numele ei, mai multe conturi, in care a depus bani din ... (vezi toată discuția)