Buna seara tuturor,
va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la calcularea impozitului pe locuinta in urmatoarele conditii:
-mentionez ca este vorba despre persoana fizica:
1. in anul 2007, parintii mei au demolat casa si au construit alta locuinta, cu autorizatie si toate aprobarile legale necesare
2. in anul 2008, in aceeasi curte, cu alta autorizatie si aprobari legale, a fost construita inca o cladire cu destinatie de locuinta, tot la aceeasi adresa si tot pe numele parintilor mei (aceasta locuinta va ramane in viitor fratelui meu, dar deocamdata proprietari sunt tot parintii)
In aceste conditii, este vre-o lege care prevede ca pentru a doua constructie cu destinatia de locuinta a unui singur proprietar, ambele locuinte fiind la aceeasi adresa de domiciliu, sa fie majorat impozitul anual cu un procent de 10%?
Va intreb pentru ca, din codul fiscal (calcul impozit) eu am inteles ca impozitul se majoreaza cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu
Va rog ajutati-ma cu un raspuns cu date concrete (art,lege) pentru ca la administratia financiara locala nimeni nu ma poate lamuri....Mi s-a indicat sa fac contestatie in justitie daca nu sunt lamurita..... Am vrea sa achitam impozitul pana la 31 martie, dar este calculat cu aceasta majorare si nu sunt convinsa ca este corect...
Va multumesc
Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri
(1) Dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri se majorează după cum urmează:
a) cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
Acel 10 % nu stiu de unde poate proveni, dar asa cum ati descris situatia , cred ca vi se aplica si :
51. Clădirile distincte utilizate ca locuinţă, situate la aceeaşi adresă, proprietatea aceleiaşi persoane fizice, nu intră sub incidenţa prevederilor art. 252 din Codul fiscal.
( din normele de aplicare la codul fiscal )
Deci nu e cazul aplicarii coeficientului de 1.15 de majorare a impozitului .
Multumesc mult pentru raspuns!
Asa am inteles si eu (nu trebuie majorat impozitul), de aceea nu stiu de ce mi se raspunde de la adm.financ.locala ca, fiind a 2-a cladire a aceluiasi proprietar, in aceeasi curte si adresa impozitul se majoreaza cu 10%.....!!!! Ma gandeam ca poate mai este si alta prevedere legala si nu stiu unde sa caut....
Prin hotarare de consiliu local se poate decide o astfel de majorare, in plus de codul fiscal?
:)
Din cite stiu, consiliile locale au niste limite intre care pot stabili propriile procente de impunere , precum si cuantumul bonificatiilor , dar , nu pot contrazice in nici un fel prevederile codului fiscal si ale normelor de aplicare , iar ceea ce se precizeaza la pct 51 din norme e , fara indoiala , regula generala pentru toata lumea .
Impozit cladiri
bveronica
buna ziua
am construit o casa la care urmeaza sa se faca receptia si sa se stabileasca impozitul aferent,
in urma unui act de vanzare cumparare de ... (vezi toată discuția)