avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Clarificari indemnizatie crestere copil pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Clarificari indemnizatie crestere copil pentru tata

Buna ziua!

Data nasterii copilului este 05.10. Ambii parinti indeplinesc conditiile pt. ICC, insa am decis sa depun eu ca tata dosarul pentru ICC. In ultimele 12 luni am avut doua locuri de munca, incetarea CIM la primul s-a facut prin demisie la 09.09, iar pt. actualul loc de munca am incheiat CIM cu norma partiala 2 ore / zi la 01.09, deci se suprapun si e indeplinita conditia de continuitate pentru mine. Mama va renunta la luna de ICC care i se cuvine si se va reintoarce la munca din cea dea 43-a zi dupa nastere. In aceste conditii, am urmatoarele neclaritati cu privire la dosarul si desfasurarea perioadei de ICC:

1. Cei de la primarie mi-au solicitat "adeverinta de venit eliberata de agentia de administrare fiscala pt. anii 2012 si 2013". Despre ce este vorba si cum o obtin?

2. De asemenea, mi-au solicitat pentru dosar adeverinta de la locul de munca al mamei cu perioada concediului de maternitate si data reluarii activitatii. Nu am regasit nicaieri aceasta cerinta si avand in vedere ca vreau sa depun dosarul cat mai repede, nu stiu cum pot face rost de respectiva adeverinta in conditiile in care cele 42 zile de concediu de lauzie se implinesc pe 15.11. Cum sa procedez?

3. In adeverinta de la fostul angajator pentru ultima luna de munca se trec 5 zile lucratoare si zilele de concediu neefectuat care au fost platite la lichidare?

4. In adeverinta de la actualul angajator suspendarea CIM, respectiv concediul pentru cresterea copilului, poate incepe inainte de a 43-a zi de la nastere (de la 01.11 de exemplu)?

5. Avand in vedere ca am dreptul doar la 11 luni de ICC, pentru stimulentul de insertie este necesar sa reiau CIM inainte de a se implini un an de cand beneficiez de ICC sau inainte de a implini copilul un an (caz in care mai pierd jumatate de luna de ICC si raman doar cu 10,5 luni - motiv pentru care am pus intrebarea de la pct. 4)?

6. Care este procedura, care sunt documentele necesare si cand se depune dosarul pentru stimulentul de insertie?

7. Avand in vedere ca mama a avut concediu de maternitate luat doar cu o zi inainte de nasterea copilului si se intoarce imediat la munca in a 43-a zi dupa nastere, beneficiaza de vreun stimulent?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si sfaturi!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:38, 5 Noiembrie 2013
1. Mergeti la Administratia fiscala de care apartineti si spuneti ca aveti nevoie de adeverinta de venituri pentru a beneficiade conecdiu crestere copil (CCC) si stiu ei cum sa o faca.

2. - Este normal sa ceara adeverinta din care sa reiasa cat a stat mama in concediu de maternitate deoarece acest concediu nu se poate suprapune cu CCC (chiar daca este luat de tatal copilului).
- Aveti timp destul deoarece actele se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati CCC.

3. - Pentru cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) luati adeverinte tip (Anexa 2) cu veniturile nete lunare de la ambii angajatori la care ati lucrat in aceste 12 luni.
- Se trec in adeverinta zilele pontate si platite prin statul de plata.
- Compensarea in bani a concediului de odihna cuvenit si neefectuat intra in veniturile din luna respectiva.

4. Suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC nu se poate face mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

5. - Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an, pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa reluati activitatea inainte (cu cel putin o zi) de a implini copilul 11 luni.
- In luna a 12-a (in care mama nu doreste sa intre in CCC) nu veti beneficia de indemnizatie pentru CCC si nici de stimulentul de insertie.
- In aceasta luna dvs. veti opta pentru reluarea activitatii sau pentru o luna de concediu fara plata.
- Stimulentul de insertie il veti primi dupa ce implineste copilul 1 ani si pana va implini 2 ani.

6. In cea de a 12-a luna va veti prezenta la Primarie cu decizia de incetare a suspendarii CIM si reluarea activitatii si veti completa cererea pentru stimulentul de insertie.

7. - Mama va relua activitatea si va primi salariu.
- Alt stimulent nu se acorda.

8. Cand completati cererea (la primarie) pentru indemnizatie pentru CCC sa solicitati si alocatia de stat pentru copii (200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani).
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru clarificari!

Ref. pct. 1, am ridicat astazi de la Administratia fiscala adeverintele de venit pentru anii 2012, respectiv 2013, solicitate de Primarie la dosarul de ICC, iar in adeverinta pt. 2013 se specifica "... nu figureaza in evidentele fiscale cu venituri impozabile." Banuiesc ca declaratia informativa pentru veniturile impozabile pe anul 2013 nu au fost depuse inca, avand in vedere ca eu am lucrat fara intrerupere pana in prezent. Este vreo problema, sa depun adeverinta asa sau cer clarificari suplimentare la Administratia fiscala? De asemenea, as vrea sa stiu daca veniturile impozabile din dobanzi sau dividende sunt permise in timpul CCC.

Ref. pct. 2 si pct. 4, ultima zi a concediului de lauzie este 15.11 (a 42-a zi de la nasterea copilului) si pica intr-o zi de vineri. Suspendarea CIM de la actualul loc de munca se face cu data de 16.11 (a 43-a zi de la nasterea copilului) care pica sambata, sau este obligatoriu sa fie zi lucratoare, adica luni, 18.11?

WinstonSmith a scris:

.....

Ref. pct. 2 si pct. 4, ultima zi a concediului de lauzie este 15.11 (a 42-a zi de la nasterea copilului) si pica intr-o zi de vineri. Suspendarea CIM de la actualul loc de munca se face cu data de 16.11 (a 43-a zi de la nasterea copilului) care pica sambata, sau este obligatoriu sa fie zi lucratoare, adica luni, 18.11?




Suspendarea c.i.m. , in baza art.51 lit.a C.mun. , se va face incepand cu data de 16.11.2013.
1. Problema o lamuriti dvs. impreuna cu Administratia fiscala.

2. Veniturile din dividende si dobanzi nu sunt venituri asimilate celor profesionale asa ca ce puteti cumula cu indemnizatia pentru CCC.

3. Orice modificare a contractului individual de munca se poate face si incepand cu o zi nelucratoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal in ccc 2 ani RaduAdi RaduAdi buna.ziua.situatia noastra e urmatoarea: sotia mea e din republica moldova si a ramas insarcinata si nu a lucrat inca in romania (nici macar o luna).momentan e ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie anymaryh anymaryh Buna ziua! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: o salariata care tocmai a nascut, se afla in concediu medical sarcina si leuzie, cu mentiunea ca ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate si icc danasla danasla Buna ziua,ma poate ajuta cineva va rog mult cu un sfat? urmeaza sa nasc pe 30 noiembrie,inca nu am intrat in concediul de maternitate deoarece nu stiu cum e ... (vezi toată discuția)