avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Problema cu o firma de asigurari - refuz plata ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Problema cu o firma de asigurari - refuz plata integrala reparatie auto

Buna ziua,

Saptamana trecuta am fost implicat intr-un accident auto in care am fost acrosat de catre o alta masina al carui conducator auto a recunoscut ca este vinovat. Fiind dupa-masa si fiind inchis la asigurari am mers impreuna cu acel sofer a doua zi dimineata la sediul [EDITAT] unde s-a intocmit dosarul de daune, s-au facut poze, semnat amiabila, declaratii,etc.. Am primit si o lista cu service-urile agreate de ei si am inceput sa luam legatura cu cei de acolo pentru a vedea unde este cel mai ok pentru reparatie. Asa am ajuns la un service care ne-au primit cu o foarte mare amabilitate (stiu ca noi romanii suntem primitori, dar acestia chiar ca exagerau... amabilitate pe care acum o inteleg...) si care ne-au promis ca se ocupa de masina cat mai repede chiar daca nu a ajuns raspunsul de la asigurari motivand faptul ca e necesar doar sa se asigure ei telefonic de la cei de la [EDITAT] ca nu e vorba de un accident aranjat. A sunat la agentul de asigurari chiar de fata cu mine, acesta a confirmat ca e un accident real si s-a hotarat in aceste conditii inceperea reparatiilor. SURPRIZA acum apare.. In ziua promisa ca e gata reparatia, am primit telefon ca masina e reparata dar telefon si de la asigurari ca e culpa comuna si ca ei suporta 50% restul eu... Motivatia: conducatorul vinovat nu a declarat conform declaratiei mele si nu reiese clar ca e vinovat de producerea accidentului... Am luat legatura cu soferul vinovat, e de acord sa mearga sa depuna o noua declaratie mai amanuntita insa cei de la service spun acum ca ei nu pot elibera masina decat daca platesc cei 50% partea mea sau astept verdictul final in dosar.. Dupa cele citite pe forum, vad ca sunt o gramada de oameni in situatia in care sunt refuzati din diverse motive de aceasta firma de asigurari si peste tot e recomandata actionarea in instanta.. Rugamintea mea este sa ma lamuriti cu urmatoarele intrebari si sa ma sfatuiti si indrumati cum sa procedez:
1) cei de la CSA pot rezolva aceasta problema ?
2)ce pot sa fac daca soferul vinovat depune o noua declaratie mai explicita si cei de la asigurari tot nu sunt multumiti si vor continua sa refuze dosarul pe nu stiu ce motiv ?
3) daca din cauza tergiversarilor si pierderii de timp eu voi plati acea parte de 50% din reparatie pentru a ridica masina reparata, pot spera la un succes in vederea recuperarii banilor in cazul actionarii in instanta a firmei de asigurari? Ma sfatuiti sa ridic masina din service cu plata 50% sau sa mai astept inca o saptamana sau doua pana la un nou raspuns ? (care poate fi acelasi)
4) conciliera (mentionata la alte raspunsuri din forum) in ce consta in acest caz ? cui sa ma adresez ?
5) in caz de expertiza, ce se mai poate verifica atata timp cat masina e reparata ? (se poate sa fie legata amabilitatea aceea exagerata a service-ului si inceperea reparatiilor inaintea raspunsului de situatia asta incerta in care s-a ajuns ?).
6) in instanta, de ce acte doveditoare am nevoie (de la service, de la asigurari). care se pot solicita ca dovada a actiunilor de la acest moment, inainte sa se faca alte demersuri (plata, conciliere, expertiza)...?
Daca mai apar intrebari, revin cu o postare ulterioara.
Astept sfaturile dumneavoastra si va multumesc anticipat !
Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2013
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 19:47, 27 Octombrie 2013
Va trebui sa se lamureasca exact a cui e culpa...Pai daca vinovatul a recunoscut a cui e vina iar agentul de asigurari a acceptat si a dat liber la efectuarea reparatiilor ce ar mai fi de lamurit?

Stiu ca i-ati explicat foarte frumos ce are de facut...pe un orizont de timp de 6 luni-1 an de zile de acum incolo (sau poate mai mult). In toti pasii pe care i-ati spus ca ii are de facut nu ati specificat in care etapa ar putea sa isi ia masina din service.

30 de zile pentru un raspuns de la ASF, dupa care urmeaza restul...
In timpul procesului nu o poate ridica pentru ca daca accepta sa semneze declaratia si sa plateasca el 50% inseamna ca este de acord si recunoaste ca nu mai are alte pretentii...cat sa dureze un proces din asta cu expertize si contraexpertize?1-2-3 ani?

Daca agentul a dat liber pentru efectuarea reparatiilor de ce nu da liber la plata? Ce acoperire legala o avea?
Si da, nu prea stiu cum stau lucrurile ca nu sunt din localitate, dar stiu ca asa se obtine de multe ori dreptatea.

La toti de fata si in special dnei/drei @sdianaviola, o intrebare : in cazul in care se ajunge in instanta, cererea nu trebuie timbrata cu 10% (sper ca nu gresesc!) din suma ceruta ca despagubire?
P.S. Distinse d-le @cioan, va astept opinia de profesionist :) !
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2013
DlGoe, utilizator
Desigur ca se timbreaza o astfel de actiune, insa, potrivit situatiei pagubitului RCA ( Reclamant) se poate obtine fie scutire integrala, fie scutire partiala, fie plata esalonata a acestei taxe. In caz de reusita, acest tip de cheltuieli se recupereaza de la asigurator ( la aceste cheltuieli se adauga penalizarile de 0,1% zi intartziere, onorarii expert si avocat+taxe de timbru si executare).
@sdianaviola
Ma bucur ca-mi confirmati ca Statul are grija sa fie respectat accesul liber la justitie ca exigenta a dreptului la un proces echitabil ! Liberul acces la justitie este consacrat, ca drept cetatenesc fundamental prin art. 21 din Constitutia Romaniei, prin art. 10 din Declaratia universala a drepturilor omului, precum si prin art. 14 pct. 1 din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice. Inca un pic si vom ajunge ca accesul la justitie sa fie unul cenzitar. P.S. ,,Sugestia" cu ajutorul public judiciar este o gluma ! Sunt convins ca stiti mai bine decat mine ce conditii restrictive sunt in OUG nr. 51/2008 modificata. Baiul a venit odata cu OUG 80/2013. Instantele s-au plans ca sunt sufocate si guvernantii au gasit urgent ,,solutia" : justitia va fi doar pt. cei cu bani !
Ultima modificare: Duminică, 27 Octombrie 2013
DlGoe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asiguratorul hotaraste culpa comuna snake65 snake65 La inceputul lunii iulie am fost implicat intr-un accident de masina. Cel cu care am intrat in coliziune si-a recunoscut vinovatia, sens in care a formulat o ... (vezi toată discuția)
Ce sanse de castig am, daca dau in judecata un aigurator care refuza plata unor reparatii la masina pe rca? elirossonero elirossonero Buna ziua, In urma cu aproximativ o luna am fost implicata intr-un accident usor cu cateva daune, in care nu am fost vinovata. Am incheiat cu soferul ... (vezi toată discuția)
Despagubire neachitata milu claudiu milu claudiu In 2010 iulie am avut accident cu un asigurat Euroins,in data de 15 noiembrie 2010 s-a emis factura pentru despagubire catre asigurator nici pana in ziua de ... (vezi toată discuția)