avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale actiune anulare act fraudulos facut in dauna ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

actiune anulare act fraudulos facut in dauna creditorilor

societatea x este in administrare judiciara urmand ca in curand sa se aprobe trecerea la faliment.
procedura s-a deschis in ianuarie 2004.
in anul 2003 societatea x instraineaza intregul patrimoniu prin participare cu aport in natura la constituirea societatii y.
in vederea indestularii chiar partiale a creditorilor au ramas de valorificat actiunile pe care SC X le detine la SC Y, insa acestea nu au pre mare cautare.
intrebarea mea este urmatoarea: pot cere anularea actului prin care s-a adus aportul la SC Y pentru ca acele bunuri sa revina in proprietatea SC X si sa fie valorificate.
conformn art. 60 admin sau lichidatorul poate cere anularea actelor frauduloase facute in dauna creditorilor in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii.
cineva mi-a spus ca nu pot face acest lucru intrucat acele bunuri sunt ale SC Y, fara a binevoi sa-mi detalieze acest aspect.
baza acestui fapt ar fi art. 65, al. 1 din L 31/1990 unde se precizeaza ca in lipsa de stipulatie contrara, bunurile constituite ca aport in societate devin proprietatea acesteia in momentul inmatricularii la ORC.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: pascale_cristian , utilizator 09:42, 16 Mai 2005
Discutia poate fi foarte larga si garantat ca vei primi chiar si de la instantele de judecata opinii diferite. Parerea mea este ca bunurile pe care x le-a adus ca aport la y sunt considerate a fi o investitie(echivalent titluri de participare). Ca sa anulezi aportul trebuie sa probezi ca aceasta instrainare a fost facuta in paguba creditorilor, ceea ce mi se pare extrem de dificil deoarece acestora li se naste(in primul rand) un drept de creanta asupra actiunilor pe care x le detine la y. Ar fi o varianta sa anulezi aportul in eventualitatea in care bunurile ar fi subevaluate(dar ar trebui sa m,ai studiezi daca aici nu devin aplicabile termenele de atac prevazute de Legea 31)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune anulare act fraudulos facut in dauna creditorilor societatea x este in administrare judiciara urmand ca in curand sa se aprobe trecerea la faliment. procedura s-a deschis in ianuarie 2004. in anul 2003 ... (vezi toată discuția)
Dizolvare firma fara lichidare sneferu1st sneferu1st Buna ziua. Am inteles ca se poate dizolva o societate fara lichidare prin hotararea asociatului unic.si de altfel marfa de pe stoc va reveni asociatului ... (vezi toată discuția)
Aport in natura la sa pbmice pbmice Adunarea AGA al SC X SA hotaraste infiintarea SC Y SA ai carei actionari sunt: SC X SA - 99% si persoana fizica (actionar majoritar la SC X SA) - 1%. Aceeasi ... (vezi toată discuția)