avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donaþie sau vânzare-cumpãrare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donaþie sau vânzare-cumpãrare?

Locuiesc de 30 de ani în ½ de imobil şi vreau să cumpăr ½ sau întregul imobil. Problema este că ½ de imobil a fost deja vândut acum 15 ani cu o chitanţă de mână cu clauză:
dacă vânzătorul sau cumpărătorul se răzgândeşte trebuie să restituie suma plus rata inflaţiei.

Jumătate din imobil în care nu locuiesc se degradează sub acţiunea intemperiilor. Merită riscul să cumpăr de la mătuşa înscrisă în certificatul de moştenitor sau, ar trebui să mă întreb dacă mătuşa mai este proprietar?

Cei doi proprietari sunt o mătuşa şi un văr. Mai au fost doua surori care sunt străine de moştenire prin renunţare pentru ambele succesiuni.

Cum se poate face, prin donaţie sau vânzare-cumpărare?
Oricum îmi intentează proces pentru ieşirea din indiviziune?
Am vreo şansa de câştig în cazul unui proces de ieşire de indiviune?

Vă mulţumesc,
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:36, 24 Octombrie 2013
Se poate face si donatie si vanzare, depinde de intentiile partilor.
Sa castigati... ce anume? Ce inseamna daca oricum va intenteaza proces de iesire din indiviziune? In caz ca luati doar jumatate sau cum, nu inteleg?
Da, dacă iau doar jumătate, fiindcă jumătate de imobil este vândut către o persoană care nu este rudă cu noi.
Să înţeleg că pot cumpăra ambele jumătăţi de imobil?
Va multumesc.
Daca va vinde, puteti.
Sincer, imi e greu sa identific ce va doriti, mai bine contactati un avocat cand aveti actele si-i povestiti mai pe larg ce va doriti. Altfel va intelegeti fata in fata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Mona21 Mona21 IN 2008 MI-A MURIT TATAL, LASANDU-MI CA MOSTENIRE 1/2 DIN CASA PARINTEASCA SI TERENUL AFERENT CASEI, CEALALTA JUMATATE FIIND A SOREI LUI.IN MAI 2009 AM FACUT ... (vezi toată discuția)
Partaj dificil! Tarzan2012 Tarzan2012 Doua surori au dezbatut succesiunea dupa tatal lor. Au mostenit o casa si teren. De taiat casa pe din doua nu se poate,asa ca sora A.i-a propus sorei B. ca ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager Ionutqmar Ionutqmar Buna ziua, In urma cu 7 ani am incheiat un contract de vanzare - cumparare cu bunicul meu pe o garsoniera cu dreptul sau de uzufruct. Bunicul meu a decedat ... (vezi toată discuția)