avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Facturi de penalitati (marfa sustrasa ) sau penalitati ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Facturi de penalitati (marfa sustrasa ) sau penalitati de intarziere la plata

Buna ziua
Primesc in fiecare luna facturi de la furnizori cu marfa sustrasa cu TVA .
Eu le consider penalitati contractuale si le contez integral pe 6581 .
Aceste costuri sunt cheltuieli deductibile fiscal ?
Tot in fiecare luna mai primesc si facturi de intarziere la plata ( Orange , Vodafone , leasing ) . Acestea sunt deductibile fiscal ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: VeneciucAngelica , utilizator 11:41, 1 Noiembrie 2013
Buna ziua,

Potrivit punctului 23, litera d din normele de aplicare ale art.21 din CF, dobânzile, penalităţile şi daunele-interese, stabilite în cadrul contractelor economice încheiate cu persoane rezidente/nerezidente sunt cheltuieli deductibile pe măsura înregistrării lor.

Trebuie precizat insa ca din punct de vedere al TVA, acestea nu se includ in baza de impozitare a taxei(art.138, alineatul 3, litera b din CF), astfel incat in situatia in care vi se factureaza cu TVA, nu aveti drept de deducere a acesteia.

Numai bine
Multumesc frumos !rnEu inregistrez in prezent intreaga valoare pe 6581 = 401 ( marfa sustrara cu tva) rnAm o prietena care a procedat la fel ca si mine , iar cand a venit fiscul singura ajustare a fost ca intreaga valoare a acestei marfi sustrase au considerat-o nedeductibila fiscal la calculul impozitului pe profit , deoarece nu se factrureaza penalitati contractuale nepurtatoare de tva ci furnizorul isi vinede marfa inexistenta in stoc cu tot cu TVA iar in urma vanzarii sa descarce gestiunea
Buna ziua,

Este foarte ciudata aceasta interpretare, doarece cel putin teoretic nu poti vinde ceea ce nu ai. Furnizorul ar fi trebuit sa solicite penalitati, iar marfurile sustrase se le descarce din gestiune pe baza de proces verbal, cu obligatia ajustarii taxei deduse. Din cauza aceasta exista notiunea de bunuri lipsa in gestiune si o procedura de descarcare din gestiune a acestora, care nu este vanzarea.

Cred ca acesta este motivul pentur care fiscul nu a data drept de deducere a cheltuielii respective. Insa in opinia mea nu ar fi trebuit sa fie asa.

Numai bine
Multumesc din nou
Am discutat cu clientul (magazin - retail) sa factureze penalitati cf contract fara tva , dar nu vrea sub nici un chip . Spune ca el cum isi descarca gestiunea daca factureaza penalitati ?
Dupa cum v-am spus pe factura scrie " refacturare furturi conform anexa " - baza + TVA

In contract scrie ca lipsurile la inventar se suporta de catre prestator in limita maxima / magazin de 2000 de lei .


Daca ati fii in locul meu cum ati inregistra ?
Buna seara,

In primul rand as incerca sa ii conving sa nu factureze in acest mod invocand prevederile contractuale(ar trebui vazut ce prevede contractul pentru situatia respectiva) carora le-as adauga o sustinere legala(fiscala).
Daca nu as reusi, as merge pe varianta prudenta, de a nu deduce cheltuiala si nici TVA aferenta. Dar cred ca as reusi:D

Numai bine

Alte discuții în legătură

Tratament fiscal tva in caz de dauna razvy_balan razvy_balan In timpul unui transport avem o dauna totala. Cu furnizorii avem contract iar marfa este asigurata. Furnizorul ne-a facturat marfa cu mentiunea \\"dauna\\". ... (vezi toată discuția)
Tratament contabil si fiscal " indicator de performanta" facturat de catre beneficiar prestatorului Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Buna ziua, As dori cateva opinii in legatura cu urmatoarea speta: Intr-un contract de prestari servicii exista un articol care stabileste ca anual vor fi ... (vezi toată discuția)
Suma acordata in avans catre un furnzior din ue RobertR RobertR Buna ziua, Firma la care lucrez a incheiat un contract cu un furnizor din UE pentru achizitia de marfa. Obiectul contractului il reprezenta 5 livrari de ... (vezi toată discuția)