avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - obtinere certificat de (calitate de) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - obtinere certificat de (calitate de) mostenitor

Buna ziua.Am o nelamurire;ce este certificatul de mostenitor si ce este certificatul de calitate de mostenitor?Cum se pot obtine acestea,mai exact pe baza caror acte? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ludovico , utilizator 14:02, 5 Iunie 2018
Certifticatul de mostenitor este solutia dezbaterii unui dosar succesoral, a unei succesiuni.
Certificatul de calitate de mostenitor este cel care stabileste numarul si calitatea si cotele ce le revin mostenitorilor, fara a include bunurile in masa succesorala, acest lucru facandu se ulterior prin eliberarea unui cetrtificat suplimentar de mostenitor care va cuprinde pe langa cotele, mostenitorii si bunurile si cotele parti din fiecare bun introdus in masa succesorala.
Certificatul de calitate este util mai mult pentru a face dovada in instanta a calitatii de mostenitor.
Certificatul de mostenitor este cel care stabileste atat calitatea cotele si bunurile cuprinse in masa succesorala.
Pentru a se elibera aceste certificate aveti nevoie de certificatul de deces al celui dupa care se dezbate succesiunea, actele de stare civila ale mostenitorilor, 2 martori (asta pentru calitate) actele de proprietate pt bunurile defunctului, certificate fiscale pt bunurile imobile (acte in plus daca doriti sa vi se elibereze certificat de mostenior sau valabile cand suplimentati masa succesorala dupa ce ati obtinut certificatul de calitate).
Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2013
ContSters250994, utilizator
In instanta nu prea conteaza certificatul de calitate; acum, conform noilor taxe de timbru, face o diferenta, pana acum nu.
La notar, martorii aia la ce ajuta?
Eu am folosit certificate de calitate in cazul in care partile nu aveau bani pentru a dezbate succesiunea sau nu se intelegeau cu privire la masa succesorala. Cu aceste certificate, obtinute cu bani putini, puteam face demersuri privind aflarea masei succesorale, fara a ajunge in instanta.
Dealtfel, reglementat de legea 36/1995, acest tip de certificat se elibera chiar atunci cand nu se stia daca exista bunuri masa succesorala sau care e intinderea lor etc.
Bunurile din masa succesorala pot sa fie emise din aceste certificate de calitate. Totusi, depinde de scopul urmarit de mostenitor pentru a spune care certificat trebuie facut.

Anterior, se eliberau certificate de calitate numai in termenul de 6 luni de acceptare a mostenirii, lucru care imi pare nepotrivit, vazand ca aceste certificate aveau mai mult o valoarea de "adeverinta" in fata autoritatilor sau institutiilor unde un potential mostenitor se interesa de ce a lasat mortul. Asta putea dura mult peste 6 luni. Si oricum, daca am acceptat in 5 luni si jumatate mostenirea, 3 saptamani am cautat din vorba-n vorba, iaca ma treszeam ca nu as mai avea dreptul sa fac demersuri pentru descoperirea masei succesorale?
Pentru ca acest tip de certificat era lacunar reglementat si, dupa mine, inca este. In alt mod, dar inca s-ar putea completa la el.

In consecinta, mai bine mergeti la un notar si-i spuneti ce doriti sau, daca vreti raspunsuri de aici, spuneti-ne ce doriti sa obtineti cu aceste certificate ca sa va spunem care va trebuie si cum.
Procedura notariala conform legii notarilor prevede prezenta a doi martori care sunt audiati de notar si care l au cunoscut pe defunct si declara starea civila a defunctului la data decesului , cati copii avea defunctul , rude etc...tocmai ca din actele de stare civila prezentate de succesibili si declaratiile celor doi martori sa se stabileasca vocatia succesorala la mostenire. fara prezenta martorilor procedura succesorala nu poate fi finalizata.
Art.116 din Legea notarilor stabileste clar eliberarea certificatului de calitate.Nu se elibereaza certificate de calitate de mostenitor numai in termen de optiune succesorala, nici anterior , nici posterior ca sa zic asa......Legea nu prevede si nu prevedea nici inainte de NCC sau de Legea 36/1995 actualizata un termen in care acest tip de certificat se poate elibera.

Certificatul de calitate nu este lacunar caci el stabileste mostenitorii, deci calitatea acestora, cotele ce le revin fara insa a mentiona masa succesorala, urmand ca ulterior acelasi doar succesoral in care s a dat ca solutie certificatul de calitate sa se suplimenteze cu un alt certificat, care se numeste certificat suplimentar de mostenitor, aducand la masa succesorala bunuri in cotele si pentru mostenitorii care sunt prevazuti in certificatul de calitate.
Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2013
ContSters250994, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri.Mie i-mi trebuie un certificat de calitate de mostenitor dupa fratele meu decedat[care nu mai are mostenitori] pentru aputea da in arenda un teren pana la succesiune.
Din punctul meu de vedere acest certificat de calitate nu este suficient pentru a putea da in arenda.

Ai dreptate, Andreea, ca legea nu prevede un termen in care se elibereaza; cu toate acestea, in practica exista si da, am intalnit cazuri. mai mult, e plin netul cu modele care precizeaza ca se elibereaza in primele 6 luni.

De ce cred ca e lacunar reglementat? Pentru ca desi pare o institutie juridica diferita de certificatul de mostenitor in sine, are aceleasi conditii de eliberare, aceleasi moduri de anulare, in consecinta, care e ideea eliberarii unui certificat de calitate cand pot aduce o cana si se elibereaza direct certificat de mostenitor?
Care e diferenta intre un certificat de calitate si unul de mostenire, atata timp cat dupa primul notarul va elibera un certificat SUPLIMENTAR, ca si cum s-ar fi eliberat deja un certificat de mostenitor in toata regula.
Daca tot nu arata bunurile care exista in masa succesorala, deci nu creeaza drepturi pentru mostenitori, de ce nu se poate anula sau contesta mai usor de potentiali mostenitori emisi din acesta? Ar fi normal, dar nu este asa...
Care e logica emiterii unui certificat de calitate de mostenitor ulterior eliberarii unui certificat de mostenitor?
IN esenta, certificatul de calitate de mostenitor arata ca niste oameni cu vocatie la mostenire au facut sau vor face niscai demersuri ca sa-l mosteneasca pe defunct; daca scopul sau e de demersuri, nu ar trebui sa aiba o forta juridica inferioara unui act autentic, tip dovada de potential mostenitor etc.? Sau sa fie valabil o perioada limitata de timp? Altfel e inutil.

Am gasit si necesitatea aia de 2 martori in Regulament... mersi.

Alte discuții în legătură

Succesiune mariafarau@yahoo.com mariafarau@yahoo.com Buna ziua. Am si eu o intrebare. Ce acte trebuie si care sunt demersurile pentru succesiune in urma decesului parintilor . (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor adita100a adita100a cum se obtine un certificat de mostenitor,ce acte trebuie,si de unde se procura (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vlad george vlad george buna ziua-am fost 7 frati din care am mai ramas 5 in viata,pentru dezbaterea succesiunii urmeaza sa ne prezentam la notariatul din judetul respectiv in termen ... (vezi toată discuția)