avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - obtinere certificat de (calitate de) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - obtinere certificat de (calitate de) mostenitor

Buna ziua.Am o nelamurire;ce este certificatul de mostenitor si ce este certificatul de calitate de mostenitor?Cum se pot obtine acestea,mai exact pe baza caror acte? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ludovico , utilizator 14:02, 5 Iunie 2018
Certificatul de calitate se emite ANTERIORr nu ulterior certificatului de mostenitor.
Procedura succesorala prevede ca are aceeasi forta ca si unul normal sa zicem. D c? Pentru ca el stabileste numarul si calitatea si cotele mostenitorilor. Este la fel de important. El nu se poate elibera decat in prima faza a dezbaterii, nu ulterior emiterii in acceasi cauza a altui certificat de mostenitor.
Diferenta este ca certificatul de mostenitor sau suplimentar in cazul in care ANTERIOR s a eliberat un certificat de calitate, cuprinde si masa succesorala, adica bunurile!

Eu zic ca nu trebuie sa ne luam dupa net modele.....sau sa si invocam mai ales noi... in practica stii cum se spune 4 juristi, 5 pareri....insa una e legea alta e netul si parctica catorva notari la care din nefericire ai apelat.....

In plus certificatul de mostenitor nu este act autentic......Procedura actelor autentice este una procedura succesorala este alta....
Din moment ce stabileste numarul si cotele mostenitorilor cum sa fie valabil un anumit timp????? Adica azi avem un mostenitor , maine altul, sau azi avem o cota ...peste 6 luni alta?!
Certificatul de calitate nu este inferior in niciun caz trebuie sa avem in vedere ca pe baza lui se va suplimenta cu bunuri, importanta este masa succesorala dar sa o dam cui,? ori ca sa nu ma mai repet ca o baba surda certificatul de calitate stabileste nr si cotele mostenitorilor. este normal si bine sa solutionam un dosar direct cu certificat de mostenitor fara calitate , dar daca partile au nevoie de un asemenea certificat si nu mi pot produce documente de proprietate dar vor sa se vada ca sunt mostenitorii defunctului X pot sa i refuz procedura? in baza a ce? cum motivez incheierea de respingere?
Chiar daca aduc o cana la mostenire sa o imparta de exemplu , asa cum spuneai, daca ulterior mai exista si alte bunuri tot se va face supliment la certificatul initial cu cana.....
Iar aia nu e o necesitate, existenta martorilor este ca si la proces....
Procedura notariala este una necontencioasa, pe anumite proceduri notarul se aseamna cu un judecator de pace....
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2013
ContSters250994, utilizator
Buna ziua.Dumneavoastra fiind specialisti stiti mai bine cum stau lucrurile dar pana la succesiune e drum lung.In primul rand pentru o succesiune trebuie sa ai o masa succesorala apoi sunt o multime de acte de stare civila si altele care toate acestea nu pot fi eliberate de nici o institutie fara sa dovedesti cu ceva[certificat de calitate de mostenitor] ca ai dreptul sa obtii aceste acte.In cazul meu nu vad de ce un certificat de calitate nu ar fi valabil la o arendare.Daca noi suntem trei mostenitori si unul a decedat deocamdata pana reusim sa stringem toate actele pentru a face succesiunea dupa decedat nu trebuie sa demonstram cumva ca santem mostenitori dupa acesta[nu are sot sau copii mostenitori] E vorba de o arendare nu de vanzare a unui teren agricol care nu poate fi lasat nelucrat.Multumesc.
Art. 116 alin 3 L 36:
şi în situaţia în care s-a eliberat anterior certificat de moştenitor

Am inteles ce spui tu, cota si forta probanta si tot. Doar ca, personal, nu vad utilitatea lui, atata tot. Si dupa el certificatul de mostenitor care se elibereaza tot suplimentar se cheama.
Ideea e ca uneori n-ai toti mostenitorii sau n-ai masa succesorala; pentru niciunul dintre cele doua demersuri nu ai nevoie decat de o dovada ca esti mostenitor, nu conteaza nici cota nici altceva. Oricum, care e logica sa ti se stabileasca o cota din nimic? Sau din nu-stiu-ce-voi-gasi-in-masa-succesorala? Logic si practic?
Conteaza insa, uneori, in practica, daca esti sezinar sau nu. Stii cat de greu este in practica sa intalnesti un notar care sa te inteleaga ca nu doresti nicio fraudare de lege, dar ca ai nevoie sa fii trecut sezinar?

Eu inteleg ce zice legea, inteleg ce ai spus si tu si ai dreptate; ce nu pricep e de ce e nevoie de doua tipuri de acte pentru aproape acelasi lucru, acte care partial par diferite, partial se suprapun. Par diferite, dar unul e suplimentar la celalalt.

Cmnop, certificatul de calitate de mostenitor nu arata care sunt bunurile mostenite, motiv pentru care nu arata niciun drept al dv. asupra acelui teren. Si lucrurile stau putin diferit azi fata de Codul civil de la 1864.
Actele de stare civila sunt tot aceleasi necesare atat pentru certificat de calitate de mostenitor, cat si pentru cel de mostenitor.
Iar daca doriti sa aratati cu actul de proprietate al defunctului, impreuna cu certificatul de calitate un drept asupra acelui teren, inseamna ca aveti tot ce va trebuie sa faceti succesiunea, chiar daca pentru o parte din masa succesorala.
Exista o diferenta juridica intre certificatul de mostenitor si cel de calitate de mostenitor desi partial, din nefericire, se suprapun.
Certificatul de mostenitor face dovada atat a dreptului de mostenitor, dar si a drepturilor de proprietate a fiecaruia dintre ei. Certificatul de calitate atesta numai dreptul de mostenitor.

In baza acestor certificate de calitate, pe Codul civil de la 1864, s-au intamplat diferite abuzuri cu mostenitori care, in baza unor astfel de acte, au obtinut revendicari de terenuri etc. in detrimentul adevaratilor sau a altor mostenitori.

Care e gradul de rudenie cu cei doi decedati? Daca nu sunteti parintii, copiii sau sotii lor, nu aveti dreptul de a-i administra bunurile pana la obtinerea unui certificat de mostenitor; care, sigur, va da acest drept retroactiv, de la deces. Dar asta inseamna ca, pana la obtinerea sezinei, nu aveti dreptul de a arenda acel teren.
In baza acestei logici, Consiliul local nu ar trebui sa va accepte contractul de arenda daca nu aveti un certificat de mostenitor eliberat.

Cum spuneam mai sus, acest certificat de calitate ar trebui sa ajute mostenitorii sa faca anumite demersuri temporar, pana la dezbaterea succesiunii; din nefericire insa, modul in care e reglementat nu prea va lasa.
Un astfel de certificat, ca sa aiba o valoare practica diferita de certificatul de mostenitor, ar trebui sa va lase sa faceti acte de administrare, cercetari privind masa succesorala si, eventual, a altor mostenitori.

Acestea sunt motivele pentru care imi pare ca e lacunara reglementarea sa actuala; in esenta, el nici nu e o institutie din Codul civil, fiind o inventie a legii notarilor; inventie care ar fi foarte buna daca ar ajuta efectiv mostenitorii. Insa el ajuta ca unii mostenitori sa eludeze dezbaterea mostenirii in sine, evitarea platii unor taxe si onorarii. E rareori util. Dupa mine.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2013
Liliana Gradinaru, Avocat
buna ziua,as dori sa vand un imobil pe care l-am mostenit.
eu am deja un certificat de calitatea de mostenitor obtinut la cateva zile de la decesul mamei si sunt unicul mostenitor(apare pe certificat cota de 1/1,am fost cu 2 martori la notar...)...vreau sa-mi spuneti estimativ daca stit cat m-ar costa sa dezbat succesiunea(sau obtinerea calitatii de mostenitor reprezinta dezbaterea succesiunii) si sa obtin certificatul de mostenitor(sau acel supliment ) si care ar fi procedura exacta.referitor la actele necesare m-am documentat si cam stiu ce-mi trebuie..
multumesc anticipat!
Buna ziua. Am facut o promisiune de vanzare in anul 2006. Cel caruia i-am promis, a decedat in 2015, fara a fi facuta vanzarea. Mostenitorii lui mai au dreptul la acea promisiune? Exista vreun termen pentru a-si scoate certificat de mostenitor? Pt ca nu au scos inca niciun certificat de mostenitor. Eu sunt obligat acum sa fac vanzarea in favoarea mostenitorilor? Va rog raspuns mail goasadiflorin@gmail.com.Multumesc
Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2018
Ludovico, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mariafarau@yahoo.com mariafarau@yahoo.com Buna ziua. Am si eu o intrebare. Ce acte trebuie si care sunt demersurile pentru succesiune in urma decesului parintilor . (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor adita100a adita100a cum se obtine un certificat de mostenitor,ce acte trebuie,si de unde se procura (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vlad george vlad george buna ziua-am fost 7 frati din care am mai ramas 5 in viata,pentru dezbaterea succesiunii urmeaza sa ne prezentam la notariatul din judetul respectiv in termen ... (vezi toată discuția)