Buna ziua. In mod normal NCPC indica instanta de la domiciliul paratului ca instanta competenta teritorial. Daca partile au stabilit prin contract ca in eventualitatea unui litigiu instanta competenta sa fie cea de la sediul reclamantului se va lua in considerare contractul ca lege a partilor? Multumesc frumos.
De regula, competenta teritoriala este de ordine privata, ceea ce inseamna ca partile pot sa suplineasca regulile prin vointa lor.
Totusi, exista anumite situatii in care partilor nu le este permis sa suplineasca regulile de competenta teritoriala, respectiv in caz de faliment, mostenire, in cazul cererilor privitoare la imobile si mai nou, in NCPC in cererile introduse de un profesionist impotriva unui consumator.
Astfel ca, in principiu, puteti stabili ca instanta de la sediul reclamantului sa fie competenta teritorial prin contract.
Depinde de contract.
Dacă e vorba de un contract dintre un profesionis și un consumator, avem prevederi speciale. În rest părțile își pot alege instanța competentă.
ART. 121 Cererile împotriva unui consumator
Cererile formulate de un profesionist împotriva unui consumator pot fi introduse numai la instanţa domiciliului consumatorului. Dispoziţiile art. 126 alin. (2) rămân aplicabile.
ART. 126 Alegerea de competenţă
(1) Părţile pot conveni în scris sau, în cazul litigiilor născute, şi prin declaraţie verbală în faţa instanţei ca procesele privitoare la bunuri şi la alte drepturi de care acestea pot să dispună să fie judecate de alte instanţe decât acelea care, potrivit legii, ar fi competente teritorial să le judece, în afară de cazul când această competenţă este exclusivă.
(2) În litigiile din materia protecţiei drepturilor consumatorilor, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege, părţile pot conveni alegerea instanţei competente, în condiţiile prevăzute la alin. (1), numai după naşterea dreptului la despăgubire. Orice convenţie contrară este considerată ca nescrisă.