avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Coparticipare procesuala activa
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Coparticipare procesuala activa

In Contencios administrativ ( obligatia de a face a paratului), atunci cand avem un caz de coparticipare procesuala activa ( pluralitate reclamanti), iar domiciliul ales de reclamanti este acela al avocatului si al celui imputernicit prin mandat, Instanta de judecata admite sau nu exceptia necompetentei teritoriale?
Cel mai recent răspuns: Laura Vilsan , Mediator 23:21, 1 Aprilie 2013
Nu, in nici un caz. Competenta teritoriala este stablilita, concret, dupa domiciliul inscis in C.I., si NU dupa adresa procedurala aleasa de catre parti.
In acest caz,este necesar sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
1.Conform NCPC,partile pot conveni ca procesele privitoare la bunuri si alte drepturi de care pot dispune sa fie judecate de alta instanta decat cea care ar fi competenta teritorial,cu exceptia cand competenta este exclusiva-art.126.
2. In situatia litisconsortiului procesual-cand sunt mai multi reclamanti sau parati,judecatorul va putea dispune prin rezolutie reprezentarea lor prin mandatar si indeplinirea procedurii de comunicare a actelor de procedura numai pe numele acestuia,la domiciliul sau-art.202
3.Daca mai multi reclamanti formuleaza prin aceeasi cerere de chemare in judecata,pretentii impotriva aceluiasi parat,determinarea instantei se face dupa valoarea,natura,ori obiectul acelei pretentii-art.100
3.In cazul administrarii probelor de catre avocati,partile isi exprima consimtamantul ca pentru aceasta procedura isi alege domiciliul la avocatul care o reprezinta-art.368
Instanta va verifica daca este competenta general,material si teritorial sa judece pricina,la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate.
Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia de necompetenta teritoriala HeniuV HeniuV In contencios administrativ, cazul de fata este, pe fond, de competenta Curtilor de Apel. Mai multi reclamanti din diverse localitati ale tarii au ... (vezi toată discuția)
Neplata salariilor GheorgheFloroiu GheorgheFloroiu Bună seara, 1. În situaţia în care angajatorul nu a plătit salariile angajaţilor, poate fi formulată de către toţi angajaţii o cerere de chemare ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala instanta divort Antoanela Geaman Antoanela Geaman Art. 607 Cod proc. civ. prevede: [i]Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. ... (vezi toată discuția)