1. În situaţia în care angajatorul nu a plătit salariile angajaţilor, poate fi formulată de către toţi angajaţii o cerere de chemare în judecată colectivă, pentru obligarea angajatorului la plata salariilor restante?
Raspunsul este afirmativ.
art.269 (3) C.mun. prevede ca,
daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura civila pentru coparticiparea procesuala activa, cererea poate fi formulata la instanta competenta pentru oricare dintre reclamanti.
n caz de pluralitate de reclamanti salariati, avand domicilii diferite, este competenta teritorial instanta de la domiciliul oricaruia dintre acestia.
2. Cererea de chemare în judecată va fi o acţiune în pretenţii?
Este asemanatoare unui actiuni in pretentii, cu deoseirea ca este scutita de plata taxelor judiciare.
3. Participarea la şedinţa de informare privind medierea este obligatorie şi în această situaţie?
In litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca participarea , in prealabil, la o sedinta de informare privind medierea este obligatorie. In cazul in care refuza sa se indeplineasca aceasta obligatie, instanta va respinge ca inadmisibila cererea de chemare in judecata.
Dispozitiile referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii se aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 august 2013.