avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariilor

Bună seara,

1. În situaţia în care angajatorul nu a plătit salariile angajaţilor, poate fi formulată de către toţi angajaţii o cerere de chemare în judecată colectivă, pentru obligarea angajatorului la plata salariilor restante?
2. Cererea de chemare în judecată va fi o acţiune în pretenţii?
3. Participarea la şedinţa de informare privind medierea este obligatorie şi în această situaţie?

Vă mulţumesc,
Gheorghe Floroiu
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2014
GheorgheFloroiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: GheorgheFloroiu , utilizator 21:34, 25 Ianuarie 2014
1. În situaţia în care angajatorul nu a plătit salariile angajaţilor, poate fi formulată de către toţi angajaţii o cerere de chemare în judecată colectivă, pentru obligarea angajatorului la plata salariilor restante?

Raspunsul este afirmativ.
art.269 (3) C.mun. prevede ca, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura civila pentru coparticiparea procesuala activa, cererea poate fi formulata la instanta competenta pentru oricare dintre reclamanti.
n caz de pluralitate de reclamanti salariati, avand domicilii diferite, este competenta teritorial instanta de la domiciliul oricaruia dintre acestia.

2. Cererea de chemare în judecată va fi o acţiune în pretenţii?

Este asemanatoare unui actiuni in pretentii, cu deoseirea ca este scutita de plata taxelor judiciare.

3. Participarea la şedinţa de informare privind medierea este obligatorie şi în această situaţie?

In litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca participarea , in prealabil, la o sedinta de informare privind medierea este obligatorie. In cazul in care refuza sa se indeplineasca aceasta obligatie, instanta va respinge ca inadmisibila cererea de chemare in judecata.
Dispozitiile referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii se aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 august 2013.
Vă mulţumesc pentru răspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plângere contravenþionalã GheorgheFloroiu GheorgheFloroiu Bună seara, Am mai multe întrebări. 1. Pentru o plângere contravenţională se plăteşte taxă de timbru? În conformitate cu OUG 80/2013 cred trebuie ... (vezi toată discuția)
Acþiune civilã GheorgheFloroiu GheorgheFloroiu Bună seara, Am o serie de întrebări: 1. Dacă în urma efectuării actelor premergătoare de către organele de cercetare ale poliţiei, s-a dispus de ... (vezi toată discuția)
Instanþa competentã GheorgheFloroiu GheorgheFloroiu Bună seara, Am două întrebări: 1. Ce instanţă este competentă să judece o cauză privind plata salariului de către angajator? 2. Este obligatorie ... (vezi toată discuția)