avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce are prioritate Hotarare Consiliu de administratie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce are prioritate Hotarare Consiliu de administratie sau Act aditional la CCM?

Buna ziua. Am urmatoarea speta:
Printr-o hotarare de Consiliu de administratie al unei societati comerciale s-a stabilit faptul ca nu se mai acorda unele ajutoare decat ptr. parintii /copii angajatului , cat timp societatea este pe pierdere (desi prin CCM-ul in vigoare era prevazut altceva) iar ulterior se modifica CCM -ul printr-un act aditional in care se prevede o anumita suma care se acorda cu titlu de ajutor, care este alta decat cea prevazuta prin Hotararea de consiliu de administratie. Mentionez faptul ca intre timp societatea a fuzionat cu alte societati, deci si-a schimbat forma juridica, respectiv din filiala a devenit sucursala.
INTREBARE: In aceasta situatie, va rog sa imi spuneti se aplica prevederile referitoare la ajutoare mentionate in actul aditional la CCM?
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 20:17, 26 Octombrie 2013
Mai exact , intrebarea este daca se aplica Hotararea consiliului de administratie sau prevederile actului aditional la CCM (care este ulterior hotararii)? Va rog sa ma lamuriti.
Se aplica ccm-ul la nivel de unitate.
Exista un temei legal?
CCM este legea părţilor şi, în consecinţă, respectarea tuturor prevederilor acestuia sunt obligatorii pentru toţi angajaţii societatii respective.

Art. 229 C.mun.
(1) Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
(2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
(3) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
(4) Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca ccm-ul este legea partilor, atunci Consiliul de administratie al societatii poate stipula printr-o hotarare, un alt cuantum al sumelor (drepturi ale angajatilor) decat cele prevazute in CCM, motivat de faptul ca societatea e pe pierdere?

Alte discuții în legătură

Prelungirea unui contract colectiv de munca printr-o hotarare de consiliu de administratie cristina69 cristina69 Buna ziua Va rog sa imi spuneti punctul dvs de vedere cu privire la speta mai jos aratata: Mai multe filiale ale unei societati comerciale au fuzionat prin ... (vezi toată discuția)
Incheiere protocol cu sindicatul privind semnarea unui ccm cristina69 cristina69 Buna Ziua. As vrea sa stiu ce se intampla cu aplicarera CCM-ului in situatia in care mai multe societati au fuzionat si in urma fuziunii a fost infiintata o ... (vezi toată discuția)
C.c.m. LuciMG LuciMG Sunt jurist la o firma si ...as dori sa ma lamureasca si pe mine cineva mai experimentat ca mine ce se intampla in cazul in care Contractul Colectiv de Munca ... (vezi toată discuția)