avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... C.C.M.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

C.C.M.

Sunt jurist la o firma si ...as dori sa ma lamureasca si pe mine cineva mai experimentat ca mine ce se intampla in cazul in care Contractul Colectiv de Munca al societatii a expirat la 30.06.2010??? Mai detaliat:nu s-a ajuns la un acord nici macar pentru un act aditional,suntem in perioada de 60 de zile destinata negocierilor...Nelamurirea ar fi urmatoarea:sporurile si ajutoarele specificate in C.C.M. in cazul unor situatii particulare,se mai acorda,avand in vedere faptul ca in Codul Muncii nu sunt prevazute aceste lucruri? Cum se reglementeaza legal situatia asta,avand in vedere ca legea nr130/1996,art.3,ofera o larghete societatilor(prin faptul k poate exista o perioada de 30 de zile fara C.C.M.)? Mentionez k firma este un ,,S.A.'' si are peste 21 de angajati.
Cel mai recent răspuns: Dana Oancea , Consilier juridic 18:03, 23 Iulie 2010
Daca a expirat ccm si nu sunt prevazute in cim , nu
Art. 16. [forma contractului de muncă]
(1) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Angajatorul persoană juridică, persoana fizică autorizată să desfăşoare o activitate independentă, precum şi asociaţia familială au obligaţia de a încheia, în formă scrisă, contractul individual de muncă anterior începerii raporturilor de muncă.
(2) În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.

Pana la intervenirea unor modificari printr-un act aditional sau un nou contract tot ceea ce este mentionat in vechiul contract trebuie respectat.
Normele prevazute in lege sunt norme de recomandare ele nu modifica obligatiile asumate de catre angajator printr-un act scris.
Faptul ca nu ati incheiat un nou contract se prezuma a fi culpa angajatorului.
In litigiile de munca angajatorul este cel care trebuie sa faca primul proba tocmai pt. ca se prezuma ca este in culpa.

X-(X-(X-(
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
Gabriel Trifu, Avocat
Poate ar fi bine sa verificati daca respectivele drepturi sunt prevazute in CCM la nivel de ramura sau CCM la nivel national si, daca exista, trebuie respectate.
De acord cu dna Ina Dumitriu. Daca nu sunt trecute in cim ac drepturi se pot acorda doar daca sunt trecute in ccm la nivel superior (ramura sau national).
In al doilea rand doresc sa subliniez faptul ca legea obliga la negocierea contractului si, nicidecum, la incheierea CCM. Deci, angajatorul poate fi gasit vinovat doar daca nu a initiat negocierea CCM, nu si daca partile nu s-au inteles pentru incheierea unui nou contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel de ramura marinad marinad Daca firma pe care o administrez, face parte din ramura electrotehnica pt. care exista ccm la nivel de ramura valabil pana in 2014, dar nu se regaseste in ... (vezi toată discuția)
notificare concediere Lungu Constantin Lungu Constantin cat timp are efecte notificarea pentru cancedierea colectiva din momentul emiterii? (vezi toată discuția)
Contract colectiv suciu_diana suciu_diana Buna ziua, pentru negocierea contractului colectiv la nivel de unitate angajatorul trebuie sa lanseze invitatia. Daca in invitatie termenul se specifica ca ... (vezi toată discuția)