dandanaua a scris:
Daca doua persoane vin la avocat si spun ca doresc sa inchie un contract de imprumut in fata avocatului, iar acesta sa certifice ca ceea ce contine contractul este conform cu realitatea (adica in fata lui s-au prezentat cei doi, in fata lui x i-a dat banii lui Y), poate avocatul sa redacteze un astfl de act si sa crtifice ca cele consemnate in act corespund realitatii? Ce taxa va percepe, in cazul in care poate face asta? Ce stampila va aplica pe un astfel de act? Care este temeiul legal in baza caruia poate redacta si certifica continutul unor astfel de acte?
Avocatul poate redacta contractul de imprumut, poate atesta identitatea partilor, poate mentiona ca cele inscrise in act reflecta fidel vointa partilor neviciata, ca partile au citit personal actul si ca l-au semnat in prezenta sa, poate da data certa actului respectiv.
Singura diferenta intre actul autentificat de notar si actul redactat de avocat si caruia i-a dat data certa este ca, actul autentificat de notar este titlu executoriu, astfel ca in caz de nerestituire a imprumutului la scadenta in conditiile stabilite de parti, creditorul nu mai este obligat a depune la instanta o actiune in pretentii pentru obtinerea unei hotarari de obligare a debitorului la plata imprumutului, ci poate merge dupa scadenta direct la un executor judecatoresc sa execute silit debitorul in caz de neplata de buna voie.
Actul redactat de avocat este asimilat unui inscris sub semnatura privata, cu data certa, iar pentru obligarea debitorului la restituirea imprumutului este necesara o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila investita cu titlu executoriu. ;)