avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezmembrare-apartamentare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezmembrare-apartamentare

Bună ziua,
Aş dori să întreb:
Pentru a clarifica situaţia între mine şi fratele meu referitoare la un imobil (teren şi construcţii) este necesară dezmembrarea unei parcele de teren fără construcţii, teren pe care-l voi dobândi eu, iar terenul rămas şi construcţiile de pe acesta se vor împărţii între mine şi fratele meu în cote egale. Aceasta este o înţelegere între noi.
Această operaţiune se poate face în cadrul unei singure operaţiuni notarilae, sau trebuie făcută dezmembrarea ca operaţiune distinctă iar apoi apartamentarea?.
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: FARKAS TRAIAN IOSIF , utilizator 18:23, 31 Octombrie 2013
Veti l;ua legatura cu notariatul care de obicei va pune la dispozitie un expert pentru intocmirea documentatiei cadastrale de dezmembrare si apoi se face actul notarial dupa care se intabuleaza cele doua unitati locative.
Înţeleg din răspunsul formulat, că această operaţiune se face în două etape distincte.
Adevărat?.
Sunt operațiuni mai mullte. Întâi se face o dezmembrare in doua loturi. Unul lot , sa zicem lotul 1 numai teren si lotul 2 teren cu construcții. Apoi lotul 2 se va dezmembra in alt doua loturi probabil lotul 2/1 si lotul 2/2. Apoi veți face un partaj in care Dvs veți rămâne cu lotul 1 adică terenul liber si lotul 2/1 sa zicem, adică din lotul 2 cu teren si construcții un nou lot format , iar fratele doar cu lotul2/2 tot din lotul 2. Pentru aceste operațiuni trebuie făcută dezmembrare de un cadastrist notata aceasta proprunere de dezmembrare la cartea funciara luate numere cadstrale provizorii, autentificate actul de dezmembrare urmate de actul de partaj tot in forma autentica. Dezmembrarea si partajul se pot face deodată si trimite la CF numai cu conditia ca inițial terenul care se dezmembrare sa fi avut CF.
Mulţumesc pentru informaţii.
Vă doresc o zi bună.
Nu faceti doua dezmembrari, faceti o singura dezmembrare in 3 din care doua loturi va revin dv. la partaj si una fratelui.
Scapati de niste timp pierdut si niste banuti cheltuiti, e inutil.

Ar mai putea fi o promisiune de partaj, faceti dezmembrarea cadastrala si apoi notarul in actul de dezmembrare ar putea atribui loturile deja... e un fel de 2 in 1 insa, nu prea sunt modele de acest tip de acte, asa incat va fi dificil sa gasiti un notar care sa-si bata capul cu unul sau doua acte nenumite, e dificil de redactat, incadrarea juridica a promisiunii de partaj, a dezmembrarii 2 in 1... e putin mai dificil in practica.

Alte discuții în legătură

Dezmembrare fara iesire din indiviziune angella angella O problema m/a pus pe ganduri: daca sunt doi copropietari pe o suprafata de teren(cu constructii) si vor sa o dezmembreze in doua parcele dar fara sa faca ... (vezi toată discuția)
S-a facut o dezmembrare gresita - ce sepoate face ? oanaportar oanaportar - 1 lot teren - vreau sa cumpar oparte din teren - pt. aceasta s-a facut o dezmembrare gresita - cum pot schimba /corecta dezmembrarea ? Se face corectare ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare sau iesire din indiviziune? vida vida Buna ziua, Detinem in coproprietate un teren intravilan ( D 24 m) pe care dorim sa-l dezmembram in 2 loturi egale ca sa stim fiecare partea ce ii ... (vezi toată discuția)