Bună ziua,
Aş dori să întreb:
Pentru a clarifica situaţia între mine şi fratele meu referitoare la un imobil (teren şi construcţii) este necesară dezmembrarea unei parcele de teren fără construcţii, teren pe care-l voi dobândi eu, iar terenul rămas şi construcţiile de pe acesta se vor împărţii între mine şi fratele meu în cote egale. Aceasta este o înţelegere între noi.
Această operaţiune se poate face în cadrul unei singure operaţiuni notarilae, sau trebuie făcută dezmembrarea ca operaţiune distinctă iar apoi apartamentarea?.
Mulţumesc.
Veti l;ua legatura cu notariatul care de obicei va pune la dispozitie un expert pentru intocmirea documentatiei cadastrale de dezmembrare si apoi se face actul notarial dupa care se intabuleaza cele doua unitati locative.
Sunt operațiuni mai mullte. Întâi se face o dezmembrare in doua loturi. Unul lot , sa zicem lotul 1 numai teren si lotul 2 teren cu construcții. Apoi lotul 2 se va dezmembra in alt doua loturi probabil lotul 2/1 si lotul 2/2. Apoi veți face un partaj in care Dvs veți rămâne cu lotul 1 adică terenul liber si lotul 2/1 sa zicem, adică din lotul 2 cu teren si construcții un nou lot format , iar fratele doar cu lotul2/2 tot din lotul 2. Pentru aceste operațiuni trebuie făcută dezmembrare de un cadastrist notata aceasta proprunere de dezmembrare la cartea funciara luate numere cadstrale provizorii, autentificate actul de dezmembrare urmate de actul de partaj tot in forma autentica. Dezmembrarea si partajul se pot face deodată si trimite la CF numai cu conditia ca inițial terenul care se dezmembrare sa fi avut CF.
Nu faceti doua dezmembrari, faceti o singura dezmembrare in 3 din care doua loturi va revin dv. la partaj si una fratelui.
Scapati de niste timp pierdut si niste banuti cheltuiti, e inutil.
Ar mai putea fi o promisiune de partaj, faceti dezmembrarea cadastrala si apoi notarul in actul de dezmembrare ar putea atribui loturile deja... e un fel de 2 in 1 insa, nu prea sunt modele de acest tip de acte, asa incat va fi dificil sa gasiti un notar care sa-si bata capul cu unul sau doua acte nenumite, e dificil de redactat, incadrarea juridica a promisiunii de partaj, a dezmembrarii 2 in 1... e putin mai dificil in practica.