avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am calcat un caine cu masina
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am calcat un caine cu masina

Intr-o seara am trecut printr-un sat si din pacate am calcat un caine care a sarit in fata masinii grabindu-se sa ajunga acasa.
Cainele s-a ridicat si s-a dus singur pana in curtea casei unde dupa aproximativ doua minute a decedat.
In timpul acesta copii ei de aproximativ 8 si 14 ani, plangeau si urlau ca i-am omorat cainele.
A sosit 'gazda casei' apoi si Politia.
Problema e ca domnul nu a vrut sa recunoasca ca ii apartine cainele desi, a zis ca ei ii dau de mancare si copii plangeau si urlau ca este cainele lor. Nu a lasat nici ca Politia sa vorbeasca cu copiii sau cu mama lor, desi ea era acasa pe timpul accidentului.
Sa nu ma intelegeti gresit, imi pare foarte rau pentru ce s-a intamplat dar responsabilitatea lui a fost ca sa-si tina cainele inchis. Asa ca e responsabilitatea lui sa-mi repare masina.
Este numai vina lui ca a trebuit sa trec si eu si familia lui peste o trauma de genul acesta.
Multumesc anticipat.



Cel mai recent răspuns: Gheorghe Florin , Consilier juridic 10:06, 15 August 2017
ynocentta a scris:
gicu13 a scris:
și la 25 de km/h poți omorî un câine cu mașina. mie mi-i s-a întâmplat.
Rugam respectati regulamentul prezentului forum privitor la decenta in exprimare
Daca la 25km /h ati omorat un caine,este evident ca aveti ceva probleme cu reflexele...

mulțumesc că nu mi-ați spus că am probleme cu capul (păi reflexele nu de la cap vin?) întradevăr, o exprimare decentă.

DahliaNoir a scris:

...dar ma deranjeaza atitudinea dumneavoastra (unii, din pacate, nu stiu sa-si trateze interlocutorii cu respect)asa ca nu mai insist in dialog avand in vedere ca nu exista o miza reala.

aveți perfectă dreptate. unii nu știu să își trateze interlocutorii cu respect.
raduhanta a scris:
Omul asta a cerut un sfat, nu sa-i dati toti lectii de moralitate si sofat.

dar pe mine nu mă deranjează atitudinea dumneavoastră. sunt obișnuit cu userii care dau sfaturi de comportament altora, însă uită să-și urmeze propriile sfaturi.

și ca să vă lămuresc, la fel ca și radu, am pățit-o (câinele de fapt, că mașina n-a avut nimic) într-o situație pe care unii nu pot s-o înțeleagă. am luat o curbă la stânga, urma ca în 100 m să virez la dreapta. carosabilul nu era într-o stare prea bună, fiind într-o zonă semi-industrială. cam la 30 m de primul viraj, o haită de câini se odihnea la soare. nu pe drum, ci în afara lui, într-o zonă care era parcarea din fața unei societăți comerciale, delimitată de drum doar prin rigolă. apropiindu-mă, haita de câini s-a împrăștiat (parțial). cei care s-au mișcat au făcut-o în sensul opus drumului. din păcate, unul din ei, care a rămas pe loc, în momentul când am ajuns în dreptul lui s-a repezit violent (nu la mașină) în drum. spre ghinionul lui scutul mașinii (sub far, dreapta, în fața roții) l-a lovit în cap. lovitura l-a făcut probabil să lase capul în jos, moment în care a fost prins de roată și i-am trecut cu mașina peste gât. a murit pe loc. acum aștept să-mi spuneți că a fost din vina mea, că dacă era un copil în locul câinelui și alte alea...


Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2013
gicu13, utilizator
Eu nu voi spune povestea doar ca cei cu medaliile de consultanti ai lunii, care impartesc lectii inutile sa "moara" de ciuda.
Multumesc pentru gicu13 si raduhanta.
Nu aveti nici o vina. Atat timp cat nu ati fost inregistrat cu aparatul de radar, cat timp nu au fost facute masuratori, expertize tehnice de indoire a masinii sau macar vre-o inregistrare video din care sa rezulte ca ati condus cu viteza (desi aceasta proba poate fi combatura in instata) viteza nu poate fi stabilita. Nu sunteti de vina nici legal nici moral. Proprietarul daca il dati in judecata poate sa fie obligat sa va despagubeasca,.... Partea grea e dovedirea ca animalul i-a apartinut. Va asigur ca isi va "dresa" sotia si copiii sa declare ca animalul era vagabond iar ei doar din marinimie ii dadeau de mancare. Domnilor si doamnelor care ati sarit cu legal si moral va intreb ce se intampla daca trecea un biciclist si cainele respectiv il musca? (am un vecin fugarit de o haita de caini pe bicicelta pe un drum national intr-un sat). Cine mai era responabil atunci moral, legal cum vreti sa ziceti. Daca era un cal scapat de sub control care ii facea praf autovehiculul, o vaca (seara inca in multe locuri vine ciurda), o oaie? Si atunci era omul "moral" de vina?. Nu vreau sa deviez de la subiect dar gandirea de genu' asta e motivul pentru care capitala va avea azi-maine mai multi maidanezi ca oameni,.... cum aud cate unii de "caine mort" parca aud de Auschwitz,.... Ai casa, ai curte, ai caine, bravo tie esti iubitor de animale (si eu am 2 caini mici ce ii drept)... tine-l in curte (de preferat legat sau in tarcul lui), nu il lasa afara sa muste, sa il loveasca masinile, sa se c*** pe trotuar in fata portii mele, pe trotuar, in groapa de nisip in care se joaca copiii,.... si acum sariti pe mine :).

P.S. Sunt pro legii eutanasierii cainilor vagabonzi.
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2014
CountPorcula1987, utilizator
Să-și bage dreaq câinii în curte, ii țin pe la poartă, am dat și eu peste un câine în dimineața aceasta la 5 jumate, era curbă, și exact după curbă câinele era pe asfalt dormea sau nush ce dreaq făcea, nici n-am apucat sa reacționez, am trecut direct peste el, într-un fel îmi pare rău și de câine, da de spoiler ul meu cui ii pasă? Am oprit la vreo 100 metri sa ma uit la spoiler, și era spart, nu mult, dar e, am avut noroc ca am mașina înaltă, concluzia mea e să-și tina dreaq câinii închiși în curte, nu pe drum,
CAPITOLUL IV
Răspunderea civilă

SECŢIUNEA a 5-a
Răspunderea pentru prejudiciul cauzat de animale sau de lucruri

Cod civil Art. 1375 Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale

Proprietarul unui animal sau cel care se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa.

Jurisprudenta

1. în ipoteza în care un autoturism, circulând regulamentar, acroşează un animal aflat pe partea carosabilă, este antrenată, pentru avarierea autoturismului şi rănirea animalului, răspunderea proprietarului animalului, care l-a lăsat nesupravegheat (C.A. laşi, dec. civ. nr. 939/2002, în M. Gaiţă, M.M. Pivniceru, Jurisprudenţa 2002, p. 68).

2. Exonerarea de răspundere pentru prejudiciul cauzat de animale poate interveni numai în măsura în care se face dovada că dauna a fost provocată de fapta victimei înseşi, de fapta unui terţ sau dintr-o cauză de forţă majoră (Trib. Suprem, s. civ., dec. nr. 1881/1983, în C.D. 1983, p. 78).

3. Proprietarul unui animal sau acela care se serveşte de el în cursul serviciului răspunde de prejudiciul cauzat de animal, fie că acesta se află sub paza sa, fie că a scăpat de sub pază. Răspunderea civilă operează nu numai în cazul proprietarului, ci şi atunci când o persoană, neproprietară, se foloseşte de acesta în interesul său (Trib. Suprem, s. civ., dec. nr. 36/1984, în C.D. 1984, p. 118).

De aceea exista LEGEA scrisa: sa poti cantari la rece faptele.
Restul sunt doar sentimente ce aprind spiritele.

Daca il locul masinii era un copil si cainele sarea la copil si nu la masina?
Daca in locul cainelui era un ditamai calul lasat de izbreliste in mijlocul soselei noaptea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atac caini hraniti de vecini silvia_vidroi silvia_vidroi Buna ziua, Va solicit ajutorul in legatura cu urmatoarea situatie. Locuiesc intr-o zona cu case din orasul Otopeni si diversi vecini obisnuiesc sa ... (vezi toată discuția)
Deranjarea linistii publice _tania. _tania. Buna ziua, Aseara mi s-a intamplat urmatorul lucru: Veneam de la cumparaturi impruna cu sotul meu si cei doi copii, am parcat in fata blocului vis-a-vis de ... (vezi toată discuția)
Muscata de caine. Raul1raul Raul1raul Buna ziua! Am detinut la mine pe proprietate un caine , ciobanesc de Asia centrala. Anul trecut fiind plecat din tara sa ocupat de caine concubina mea, care ... (vezi toată discuția)