avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

Am fost casatorita timp de 4 ani cu un individ .Dupa acesti 4 ani(in 2004) eu am primit acasa la parinti( unde aveam adresa de domiciliu) cererea lui de divort ,eu la acea data nemailucrand fiind concediata cu cateva luni inainte.La putin timp dupa acest divort si DATORITA acestuia,m-am imbolnavit grav ,nemaiputand sa lucrez .Fostul sot m-a luat la el in casa ,pe care a cumparat-o dupa divort ,chipurile din mila si am trait in concubinaj pana in prezent ,boala mea nefiind una curabila ,eu pensionandu-ma cu pensia de 90 lei pentru ca nu am vechime,acesta(fostul sot) imi cere in prezent sa parasesc casa pentru ca vrea sa-si refaca viata .Intrucat m-am imbolnavit in urma divortului si pentru ca nu pot sa ma intretin cu cei 90 lei vreau sa stiu daca pot solicita in instanta ca fostul sot sa-mi plateasca lunar o pensie de intretinere.Vreau sa mentionez ca in urma divortului nu am deschis actiune de partaj si am fost casatoriti legitim intre anii 2000 si 2004,de atunci trecand aproximativ 9 ani .Multumesc anticipat pentru eventuale raspunsuri si sfaturi!
Ultima modificare: Duminică, 27 Octombrie 2013
cattie, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:50, 9 Noiembrie 2013
legea acum prevedea acest posibilitate., insa legea valabila cand ati divortat nu.puteti incerca. depinde de instanta.
Obligatia de intretinere in anumite conditii o prevedea dupa divort si vechiul cod al familiei.
Art. 41
Pana la desfacerea casatoriei in conditiile prevazute de art. 39, sotii isi datoreaza intretinere.
Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei; el are dreptul la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.

Art. 389
(1) Prin desfacerea casatoriei, obligatia de intretinere intre soti inceteaza.
(2) Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. El are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

Trebuie sa dovediti ca incapacitatea dvs e in legatura cu casatoria, ca a survenit in termen de un an de la desfacerea casatoriei. Mentionati ca omul a prestat intretinere si pana acum in anii astia.

Da ,la cateva luni de la pronuntarea divortului am facut o depresie destul de grava si fiind asistenta medicala nu mi s-a mai permis sa lucrez.Depresia am facut-o datorita situatiei in care ma aflam, concediata si proaspat divortata.
Vreau de asemenea, sa mai stiu daca in instanta se permite, in aceste cazuri , prezenta de martori din familie(de exemplu mama mea).Multumesc inca o data!
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
va fi extrem de greu sa demonstrati dupa atat timp ca starea dvs de sanatet se datoreaza exclusiv desfacerii casatoriei.de asemenea sanse nu aveti decat daca s-a desfacut casatoria din culpa lui exclusiva. se va pune si problema prescriptiei si a admisibilitatii. este un demers greu si va trebui sa aveti un avocat bun
pana veti ajunge la martori este cale ff lunga...nu se accepta familia pana la grdul IV inclusiv
Ultima modificare: Duminică, 27 Octombrie 2013
Antoanela Geaman, Avocat
El a introdus actiunea de divort. Eu nu doream sa divortez.Am fost foarte afectata psihic
Scuzati ca va contrazic,dar eu stiam ca in dreptul familiei se accepta martori si rude apropiate pt ca fostul meu sot la divort l-a pus martor al lui pe tatal meu,dorind sa arate ca el(tatal meu) ar fi avut cunostinta ca nu ne mai intelegeam

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Divort,obligatii sau nu fata de sotul/sotia cu depresie. vasi49 vasi49 in caz de divort partenerul bolnav de depresie (imbolnavit in timpul casniciei)beneficiaza de ajutorul financiar al celui care divorteaza?daca da conform carei ... (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere cattie cattie Doresc sa-mi raspunda cineva care cunoaste cum se poate rezolva din punct de vedere juridic urmatorul caz:Daca o persoana in timpul casatoriei(sotia) isi ... (vezi toată discuția)
Pensie george_81 george_81 p cat timp se acorda pensia de intretinere sotului parat reclamant in procesul e divort? (vezi toată discuția)