Am gasit cateva informatii ca dupa preluarea arhivelor succesorale de catre Camerele Notarilor Publici de la fostele Notariate de Stat, dosarele succesorale incepand cu anul 1953 au fost scanate sub forma de arhiva electronica. Care este baza legala a acestui demers al UNPR? Toate Camerele au trebuit sa faca acest lucru?
Va rog sa ma ajutati sa dezleg aceasta enigma! Cum poate o arhiva notariala (birou sau camera notarilor) sa contina si "totalitatea registrelor şi opiselor notariale, a actelor notariale şi a documentelor în temeiul cărora acestea au fost îndeplinite de fostele notariate de stat în perioada 1950-1995,
in timp ce:
mie mi se raspunde de CNP ca documentele din dosarul succesoral al bunicii nu se afla in arhiva preluata in 2004 de la Judecatorie, deoarece: "o parte din dosarele succesorale din anii 1953-1995 au fost predate spre casare in urma selectionarilor in decursul anilor", dar exista numai certificatul de mostenitor.
Cum e posibil sa se mai respecte ceea ce zice Regulamentul din 2013 de aplicare a Legii notarilor publici, atata timp cat multe documente din dosarele succesorale VECHI au fost casate in baza unor nomenclatoare pe care nu le gasesc nicaieri, sa citesc si eu negru pe alb? Se tot vehiculeaza acest termen de pastrare doar de 10 ani.
Intrebarea este: inainte de a fi distruse acele documente, au fost ele scanate sau nu? O Camera a Notarilor Publici declara pe internet ca a efectuat aceasta operatie de scanare pentru toata arhiva VECHE (1950-1995). Adica asa a vrut ea, in timp ce altele au practicat casarea fara scanare?
Sunt aceste NOMENCLATOARE ARHIVISTICE NOTARIALE un secret profesional???