avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pentru obtinere autorizatie de constructie este nevoie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pentru obtinere autorizatie de constructie este nevoie de acordul copropietarilor?

Buna ziua,

Locuiesc intr-un imobil in care sunt coproprietar (curte comuna). Un vecin a inlocuit o scara de urcare in pod care era din lemn, cu una de beton si a facut-o cu alte dimensiuni (mai mare).
Intrebarea este: Avea nevoie de acordul celorlalti copropietari la obtinerea autorizatiei de constructie pentru a face aceasta modificare sau nu?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: dorintm , utilizator 22:46, 7 Decembrie 2014
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Am sa detaliez putin ca sa vedeti unde este problema.
In corpul de cladire unde locuiesc suntem 6 apartamente si era doar o singura scara de acces in pod, intr-un capat al corpului de cladire. Apartamentul meu este penultimul. Vecinul de la apartamentul nr 3 si-a facut mansarda in pod si pentru ca eu si inca alti doi vecini nu mai aveam acces in pod, a facut el o alta scara de lemn la celalalt capat al corpului de cladire, scara de acces in pod pentru mine si ceilalti 2 vecini. Am fost de acord cu asta.
Dupa un timp au venit proprietari noi in imobil, si proprietarul apartamentului 6 (primul de langa scara de lemn) a modificat scara de lemn, cu una de beton si apoi a inchis-o ca si cum este scara lui (pentru ca vrea sa-si faca mansarda) si eu acum nu mai am acces deloc in pod.

El are o autorizatie in care scrie "inlocuire scara din lemn exterioara la pod existent", dar nu scrie nimic ca ar fi de beton.
Am intrebat pentru ca am vrut sa stiu daca trebuie acordul copropietarilor atunci cand se modifica forma si dimensiunile si materialele unei constructii.
Si daca are acest acord al copropietarilor, sigur nu il are pe al meu pentru ca pe mine ma afecteaza direct...sa nu vorbesc mai mult ca poate a facut ceva nereguli.

Multumesc !

As fi vrut sa va atasaz o schita facuta de mine exact cum este corpul cladirii.
Din punct de vedere strict al autorizatiei nu cred ca aveti ce sa ii faceti (poate ma insel), din punct de vedere a lezarii dreptului dvs de proprietate sau de folosinta, da este posibil sa aveti castig, dar asta numai in justitie se poate constata. Deci ... in afara de dreptul de a apela la instanta, nu vad cum mai puteti actiona.
trandafir2 a scris:

. in afara de dreptul de a apela la instanta, nu vad cum mai puteti actiona.

Anterior instantei de judecata ,este de preferat sa sesiseze oficial autoritatile in domeniu,
serviciul urbanism din primarie,eventual inspectoratul de stat in constructii-avand in vedere ca prin modificarea materialului,evident au fost operate modificari ale greutatii sarcinii constructei cu modificarea caracteristicilor acesteia,modificarea inertiei cladirii-care are ca si consecinta directa schimbarea comportamentului constructiei in perioada de exploatare
Multumesc foarte mult pentru raspusurile voastre. Am facut o programare pentru audienta la un viceprimar si sper sa imi dea raspunsuri favorabile.
Buna ziua,
Nu am mai deschis alt topic pentru ca una din intrebari este are o oarecare legatura cu acest topic.
1. Pentru a obtine autorizatia de constructie, la intocmirea documentatiei este nevoie si de acordul copropietarilor, asta am inteles dar exista urmatoarea problema:
Vecinul meu cu care am probleme de vreo 8 ani aproape, a facut un tabel cu coproprietarii din imobil dar de cand a facut tabelul si pana cand a ajuns sa il legalizeze la notar a trecut o perioada timp in care unii coproprietari si-au vandut apartamentele. Si atunci la data cand a legalizat acordul, unii proprietari care au semnat initial nu mai aveau calitatea aceea, ce se intampla?
este valabil sau nu acest acord? sau poate fi catalogat un fals?

2. Dupa constatarea unui functionar din primarie prin printr-un proces verbal a unor constructii fara autorizatie, care ar fi termenul in care sa poti intra in legalitate?
Pe procesul verbal de constatare si contraventie scrie ca "ori intra in legalitate ori aduce constructia la starea initiala". Am pus intrebarea de mai sus pentru ca nu am gasit nici unde pe procesul verbal termenul.

Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie fara autorizatie dorintm dorintm Buna ziua, Va scriu pentru a va cere niste pareri legate de problema mea, care cred ca e este una grava pentru mine. Locuiesc in Timisoara, intr-un imobil ... (vezi toată discuția)
Mansardarea podului la bloc - legal? blsqt blsqt buna ziua! numele meu e liviu si ma confrunt cu o situatie careia incerc cu ajutorul dumneavoastra si al acestui forum sa ii gasesc o solutie. am cumparat de ... (vezi toată discuția)
Pod fara utilitati - e necesar acordul vecinilor? IoanaMaria10+ IoanaMaria10+ Buna ziua, Un pod care nu a avut conexiuni la utilitati (apa, lumina, gaz) si prin mijloace...romanesti isi face o scurgere pe exteriorul cladirii este ... (vezi toată discuția)