Situatia:
1. inainte de casatorie sotul meu a achizitionat un imobil prin credit Prima Casa. La acea data locuiam impreuna cu chirie. Creditul a fost facut doar pe numele lui.
2. dupa 2 ani ne-am casatorit legal.
3. dupa inca 2 ani am finalizat achitarea creditului (anticipat), eu participand in mod egal la aceasta.
Intrebare: sotul este de acord sa facem un act prin care sa am si eu drept de proprietate asupra imobilului, avand in vedere ca l-am achitat amandoi. Ce act am putea face: conventie, donatie sau vanzare-cumparare, astfel incat sa am si eu drept de proprietate cat mai putin atacabil cu putinta de catre terti?
Va multumesc pentru raspuns. Eu si sotul ne-am gandit ca el sa-mi cedeze mie jumatate din imobilul in cauza. Stiu ca donatia este revocabila... dar exista cai de atacare a actului de vanzare-cumparare de catre terti?
'Caile de atac' imporiva unui act de vanzare-cumparare s-ar exercita daca acel act s-ar face cu interesul fraudarii unor creditori, in sensul in care patrimoniul sotului dvs s-ar micsora si creditorii nu ar fi indestulati. Dar nu cred ca este cazul in speta dvs.
Vanzare-cumparare fara plata de pret e tot aia ca donatie.
Faceti o dare in plata cu separatie de bunuri ca regim matrimonial. Slabe sanse ca cineva sa il desfiinteze; oriuce act e atacabil, insa cu cat e mai aproape de adevar si, mai ales, corect justificat legal, sansele de a obtine desfiintarea actului scad considerabil.
Totusi, interesati-va anterior despre ce inseamna regimurile astea matrimoniale.
Va multumesc pentru mesajul dvs. Este prima data cand aud de "dare in plata cu separatie de bunuri ca regim matrimonial". Aceasta se poate face tot la notar? Exista vreo procedura in acest sens? Din experienta dvs., ca si costuri, cum se situeaza vis-a-vis de o vanzare-cumparare sau o donatie?
Va multumesc anticipat, informatiile dvs. sunt nepretuite!