buna ziua,
Prin luna Iulie a.c. am vazut un imobil impreuna cu fostul meu sot, cu scopul de al achizitiona. Am fost cu agentia imobiliara, contractul de vizualizare s-a facut doar pe numele lui. Ulterior acelasi imobil, l-am gasit la vanzare pe internet pus de catre proprietar, am mers am discutat cu proprietarul si am procedat la achizitionarea imobilului pe numele meu, nu al fostului sot. Acum agentia il someaza pe el sa plateasca comisionul aferent acestei tranzactii, in caz contrar il vor actiona in instanta. Va rog frumos sa imi spuneti, atat timp cat imobilul este pe numele meu, ce risca el daca va fi chemat in instanta? Multumesc!
Pai el s-a interesat de un teren care apoi, din cauza interesului lui, a fost vandut. Dealtfel, daca nu era agentia nu ati fi cumparat probabil, caci terenul l-ati gasit prin agentie; ca apoi vi l-a mai aratat un nene sau l-ati gasit pe net, poate fi, poate nu... cert e ca l-ati gasit prin agenbtie iar gasirea ulterioara pe net poate a fost facuta chiar in baza datelor de la agentie. Sau nu.
Nu stim ce scrie la actul semnat cu agentia, daca se mentioneaza ceva despre dv. etc. Dar nu e placuta situatia pentru el.
In contractul lui semnat nu scrie absolut nimic despre mine. Nu am vrut sa achizitionam imobilul in momentul cand am facut vizionarea cu agentia, deoarece pretul era extrem de mare, ca proprietarul vroia din pret sa isi plateasca si comisionul lui la agentie si agentul tot sustinea in fata proprietarului ca asta e pretul nu se modifica nimic ( spunandu-i proprietarului "las domne' ca punem pretul mare, ca o gasim cumparator repede, nu lasati deloc din pret), iar cand am fost eu la vizionare, pretul a scazut cu aproape 1000 euro. E normal ca am acceptat tranzactia doar intre mine si proprietar fara agentie, ca nu imi permit sa arunc cu banii pe fereastra. Mentionez ca agentia nu ne-a pus la dispozitie absolut nici un nr de telefon al proprietarului dupa vizionare. Nici eu nu pot dovedi ca am gasit imobilul la vanzare ulterior pe internet, nici agentia nu poate demonstra ca acel imobil a fost achizitionat cu ajutorul ei. Imobilul este doar pe numele meu, fostul sot nu apare deloc in acte, nici macar nu locuieste acolo :). Ma intresa sa stiu in cazul in care se ajunge in instanta, ce sa ii faca lui ca nu are nici o vina ca la vizionare i-a cerut buletinul lui sa faca contractul de vizionare, ci nu mie.
In mod normal , cand a semnat acel contract de vizionare trebuia sa citeasca si urmatorul paragraf (pe care orice firma de imobiliare ar trebuii sa-l aibe) :
2. BENEFICIARUL SE OBLIGA:
* sa nu cumpere direct sau prin terti, prin mandatar, rude sau afini pana la gradul patru, in nume propriu sau/ori in calitate de reprezentant sau mandatar legal a unei persoane juridice nici una din ofertele prezentate si vizionate in prezenta prestatorului ...
Daca il vor actiona in judecata nu vad ce instanta nu le-ar da castig de cauza si prin urmare ar fi obligat sa plateasca si comisionul si taxele de judecata .
Nu stim ce poate agentia dovedi sau nu; singura lor problema e ca nu sunteti afini inca. Totusi, se poate dovedi intentia de a frauda, anume ca fostul sot niciodata nu a intentionat sa cumpere, insa dv. da.
De ce ati venit cu fostul sot, care mai sunt relatiile, cum ati achitat imobilul, la ce perioada de timp de la vizionare, daca e vreun termen in contract, daca e vreo mentiune cu privire la informatii... habar nu avem.
Strict teoretic insa, datorati comision agentiei. Si daca doreati sa scapati de comisionul vanzatorului, ati scapat, trebuie sa il achitati numai pe al dv.
Eu cred ca nu m-am facut inteleasa. De unde a-ti dedus dvs ca el nu a avut intentia de a cumpara? Nici nu am discutat despre asta, in prima faza el a vrut sa isi ia acel imobil insa nu se incadra cu salariul pentru un credit de valoarea imobilului. Imobilul nu este achitat, ca a fost luat prin programul Prima Casa. Relatiile cu fostul sot cred ca ma privesc personal nu despre asta discutam, ceream ajutor specializat pe alta problema. O sa achite fostul sot comisionul si se rezolva totul. NU A FOST INTENTIA DE FRAUDA NICIODATA ca toti muncim pentru bani, chiar si agentul de la imobiliare, inclusiv eu care sunt persoana cu handicap gr.1, asta nu ma scuteste de la a munci si a ma integra in societate, nu imi aduceti acuzatii nefondate!!! Va multumesc pentru ajutor si pentru timpul acordat!