Am semnat de curand un contract de vizionare cu o agentie imobiliara , vizionand in decursul unei saptamani 4 apartamente , dintre care unul mi-a placut . Doar ca proprietarul nu dorea sa negocieze din pret , iar comisionul era de 50% ,cam mult sa-l platesc singur .
Am renuntat pentru moment la apartament , dar l-am gasit peste o saptamana pe anuntul.ro cu numarul proprietarului. A fost de acord pana la urma sa mai reduca pretul . Dar eu momentan nu stiu ce sa fac cu contractul respectiv deoarece este specificat intr-un articol ca daca inchiriez imbolilul vizionat cu ei direct sau prin alti intermediari pe o perioada de 12 luni , fara sa platesc comisionul agentiei , sunt obligat sa platesc acesteia suma de 5000 Euro . Iar agentia nu este obligata sa dovedeasca producerea prejudiciului..
Este acest contract abuziv si poate fi considerat nul ? Cum poate sa ma oblige cineva sa platesc o suma de bani fara sa dovedeasca ?
De regula agentiile imobiliare urmaresc cu deosebita atentie daca imobilele pentru care au fost incheiate contracte de vizionare sunt tranzactionate,fara sa fie achitate comisioanele
Mai ales daca dv aveti incheiat contract de vizionare,agentia imobiliara,in cazul in care achizitionati imobilul ,poate usor sa demonstreze ca in interval de 12 luni ati achizitionat imobilul dar nu ati achitat comisionul asumat contractual
Este vorba de o clauza care va obliga sa nu cumparati imobilul decat prin ei si este legal cum s-a formulat dupa parerea mea deoarece este vorba de daune interese.
Daca insa a fost vorba de un pret mai scazut la judecata sa va analiza motivul oricum pentru ca va veti apara.
Ramane insa intrebarea daca i-ati eludat sau nu...prin modul in care s-a procedat...
si daca pur si simplu stau ca "oaspete" in acel apartament . Hartia si banii fiind doar la mine si la proprietar , la intretinere neaparand numele meu . Pot ei sa ma oblige sa platesc pentru acest lucru ?
in primul rand cred ca ar trebui sa angajeze detectivi care sa ma urmareasca pana la usa numai ca sa observe ca eu locuiesc acolo
Mentionez ca e vorba de inchiriere nu cumparare ( nu presupune inregistrarea contractului )