Buna seara tuturor!
Revin la un post mai vechi, dar e urgent si nu am vrut sa risc nimic.
Mama, recasatorita, impreuna cu tatal meu vitreg au "instrainat" casa cumparata impreuna catre fratele meu vitreg printr-un contract de intretinere. Se poate ataca in vre-un fel?
Si termenul de 3 ani de la decesul mamei e valabil?
Multumesc pentru orice sfat/raspuns.
A fost instrainat cu "Contract de intretinere", cf. extrasului CF, fratele vanzand la randul lui cu Contract de vanzare-cumparare casa acum cateva luni
Trebuie vazut actul, trebuie sa moara parintii ca sa stim abia dupa daca si cum au fost efectiv ingrijiti...
Daca vreti sa va interesati de pe aucm, incercati sa va faceti dovezi in contra executarii actului in caz ca dv. considerati ca acel contract s-a facut doar pentru dezmostenirea dv.
Prea multe concret nu va putem spune caci nu avem baza, nu cunoastem situatia.
Rezolutiunea contractului de intretinere cu drept de uzufruct viager poate fi ceruta de catre intretinut , instantei de judecata, in cazul in care este nesocotita obligatia legala de intretinere, detaliata in contract.
Neindeplinirea obligatiei contractuale ce ii incumba trebuie sa fie dovedita cu martori , inscrisuri , interogatoriu.
Pentru determinarea corecta a naturii juridice a contractului , instanta va stabili intentia partilor care rezulta din continutul actului ,cat si din imprejurari de fapt.
Prin urmare, daca instanta va considera contractul intretinere ca fiind o donatie deghizata, act cu titlu gratuit care incalca rezerva succesorala, se va putea cere reductiunea acesteia.
Reductiunea , daca se incalca rezerva succesorala, va putea fi ceruta numai de catre mostenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum si de catre creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.
Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor , descendentii si ascendentii privilegiati ai defunctului.
Descendentii sunt copiii defunctuluiin speta, vanzator si urmasii lor in linie dreapta la nesfarsit.
Ascendentii privilegiati sunt : tatal si mama defunctului.
Multumesc pentru interventia Dvs.!
Au murit - din pacate - amandoi...
Ferma mea convingere este ca s-a facut acel contract de intretinere NUMAI pentru a se asigura ca eu nu voi mosteni nimic.
Fratele meu vitreg, care a stat efectiv cu ei in acea casa, chiar a avut grija din toate punctele de vedere de parintii lui (incl. mama mea), deci dpdv "moral" eu sunt un nemernic.
Dar el a vandut anul acesta casa si, chiar daca eu practic eram un "copil abandonat", fiind crescut de bunica din partea mamei, cred ca totusi mi s-ar cuveni o parte din averea lor, daca nu pentru altceva, macar pentru a se compensa lipsa de cheltuiala pentru intretinerea mea...daca judecam exclusiv material...
E putin jenant pentru mine, fiindca am o situatie financiara mult peste medie, dar asa, dupa vanzarea casei in care daca ramanea fratele era totul OK, simt ca am cam fost inselat. Si imi displace profund situatia!
Imi pare rau pentru sentimentul dv. de abandon.
Totusi, daca acel imobil s-a instrainat pentru ca fratele sa aiba grija de ei si el chiar a avut grija de ei, atunci nu vad motiv de combatere a actului in instanta. Nu stiu ce dovezi aveti in afara de propria credinta ca actul a fost facut ca sa va insele pe dv.
Parinti - copii
marbit
Buna ziua. Am si eu o mare problema; problema datorata increderii prea mari in unicul meu frate si \" distinsa\" lui sotie.
In anul 1999, eu, in urma ... (vezi toată discuția)