avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz din lege vs. preaviz din CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz din lege vs. preaviz din CIM

Buna seara.

Eu am functie de conducere in CIM si preaviz de 20 de zile lucratoare (asa mi-a fost facut contractul la vremea respectiva, adica in 2011)

Ulterior s-a schimbat legea si la functiile de conducere preavizul maxim pt demisie este de 45 de zile lucratoare.

Nu mi s-a dat nici un act aditional in acest sens, nu am semnat nimic.

Daca vreau sa incetez, ma pot obliga sa stau mai mult de 20 de zile lucratoare in preaviz?

O alta intrebare ar fi daca pot invoca art. 81(8) pt urmatoarele motive:

1. O parte din bani dati in afara contractului
2. Ore suplimentare efectuate si neplatite
3. Sarbatori legale muncite, netrecute pe statul de plata si necompensate nici macar cu o alta zi libera
4. Indemnizatia de CO nu mi-a fost acordata cu 5 zile inainte sa plec in CO
5. Contributiile le platesc cu intarziere
6. Salariile se platesc cu cel putin 1 zi intarziere.

Care din motivele de mai sus sunt luate in considerare pt acest articol si care este procedura pt acest tip de incetare atat din punctul meu de vedere cat si din cel al angajatorului, mai exact ce poate face acesta la primirea prin fax a demisiei cu 81(8)?


Multumesc frumos,
Daniel
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2013
Danny84, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:48, 29 Octombrie 2013
1. Potrivit art.81 alin.4 C.mun., preavizul in cazul demisiei este cel mentionat in c.i.m. . Codul Muncii reglementeaza durata maxima, ceea ce inseamna ca partile pot negocia o durata mai mica.
In speta, preavizul in cazul dvs este cel mentonat in c.i.m. - 20 zile lucratoare.

2. Din cele mentionate de dvs cele mai plauzibile motive pentru a demisiona fara preaviz - art.81 alin.8 C.mun. - sunt : nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara si incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142 C.mun. - munca in zilele de sarbatoare legala.

In acest sens, veti depune la angajator o notificare de genul :
Subsemnatul ________________ domiciliat in __________ , Str. _________________, identificat cu C.I. seria ... nr. __________, eliberat de ___________ la data de ___________, CNP ______________, avand functia de _____________ la SC _____________ SRL, in temeiul art. 81 alin.8 din Legea nr. 53 / 2003 privind Codul Muncii, va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu de munca incepand cu data de _____________.

Va multumesc .
Buna ziua,


Multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca eu nu sunt obligat sa le spun care sunt motivele pentru care am invocat acel articol?
In fata cui as fi obligat sa raspund?


O zi placuta,
Daniel
Art.81 (3) C.mun. prevede ca, salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

In opinia mea, cand se solicita incetarea c.i.m. prin demisie fara preaviz consider ca aceasta trebuie sa fie motivata. O opinie pe care am regasit-o si in practica judiciara (Curtea de Apel Craiova, Secţia a II-a Civilă şi pentru Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Decizia civilă nr. 9057 din 17 octombrie 2008, www.jurisprudenta.org).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere nejustificata yoanici yoanici Buna seara,va rog sa imi spuneti si mie ce pot face in cazul in care sunt concediata fara nici un motiv.SUNT ANGAJATA LA UN MAGAZIN TEXTILE DE 7 LUNI,SI ASTAZI ... (vezi toată discuția)
Contract de munca alexapaula alexapaula Buna ziua, Am semnat un contract de munca pe o perioada de 6 luni ca asistent vanzari. In momentul de fata sunt in perioada de proba. As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Întrebare în legătură cu demisia Robert96 Robert96 Bună ziua. Sunt într-un stagiu de practică încheiat pe o perioadă nedeterminată. Sunt mulțumit de angajator și de colegii de muncă, dar problema ... (vezi toată discuția)