avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat fictiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat fictiv

un "angajat" (cu contract individual de munca, platit de angajator conform salariului din cim) care nu presteaza niciun fel de servicii lucrative (e decat cu numele pe statul de plata) in beneficiul angajatorului (srl) poate fi obligat sa returneze societatii sumele incasate sub forma de "salariu"?

cheltuilile cu salariul si contributiile sociale aferente sunt legale?

daca nu sunt legale, care pot fi consecintele?
(srl-ul angajator este platitor de impozit pe profit)
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 10:04, 9 Noiembrie 2013
De ce este angajatul "fictiv"?
In cazul in care nu se prezinta la munca, angajatorul ii poate desface contractul de munca, dar cat timp exista un cim legal incheiat, partile au drepturi si obligatii reciproce.
Nu puteti sa obligati salariatul la returnarea sumelor primite cu titlu de salariu cat timp a existat un cim valabil incheiat.
"angajatul" este fictiv pentru ca este, de fapt, un favor. copilul patronului, de exemplu. sta pe undeva aiurea prin tara, nu presteaza niciun fel de activitate pentru societate. vine, numai, dupa "salariu". sau i se trimite prin posta ("salariul").

cazul nu e singular. angajatorul are si alte obligatii, fatza de alte persoane.
care obligatii le "rezolva" in acelasi mod: c.i.m., le trimite "salariul" prin posta, plateste obligatiile salariale aferente (pentru "vechime"), fara niciun fel de contraprestatie din partea "angajatului".

n-are cum sa fie legal asa ceva.

ca daca ar fi legal asa ceva, atunci, sa zicem, si furnizorul de marfa dintr-un contract de vanzare-cumparare marfa ar fi in drept sa tot incaseze contravaloarea marfii din contract pe care, insa, el, furnizorul, n-o livreaza niciodata...




Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
ContSters257414, utilizator
Dar ce parere aveti de angajatii care, desi vin zilnic la munca, nu au nicio productivitate, nici macar nu plimba o hartie dintr-un birou in altul si totusi la sfarsit de luna incaseaza salariu poate chiar mai mare decat cei care intr-adevar muncesc?
Problema este si se poate rezolva de catre administratorul societatii, cel care a semnat cim, reprezentandu-l astfel pe angajator. Calea de rezolvare: incetarea cim prin oricare din modalitatile prevazute de legislatia muncii.
Dar cat timp cim exista, este legal incheiat, angajatorul achita darile aferente salariului convenit si plateste drepturile salariale, este in regula.
Sau considerati ca din cauza platii acestor drepturi salariale societatea are pierderi?
Nu puteti impune administratorului societatii cum sa realizeze managementul societatii. Este la fel ca in cazul in care ati reprosa incheierea unor contracte comerciale cu alti furnizori decat cei existenti, pe motiv ca ..... (orice vreti Dvs.).
Sa aveti in vedere faptul ca in cazul prezentat de Dvs. vorbim de o societate privata, nu de o institutie publica.
juridic dana a scris:


Dar cat timp cim exista, este legal incheiat, angajatorul achita darile aferente salariului convenit si plateste drepturile salariale, este in regula.
...
Sa aveti in vedere faptul ca in cazul prezentat de Dvs. vorbim de o societate privata, nu de o institutie publica.



de o societate privata vorbim.

si, atata timp cat nu se presteaza activitatea din cim (cuvenita) nu este in regula nimic, chiar daca angajatorul achita salariul si darile aferente (beneficiar, tot "angajatul") salariului cuvenit conform cim, pentru ca el incarca cheltuielile societatii cu cheltuieli nereale (cu salariul plus darile aferente, toate fictive, cu consecinte asupra impozitului pe profit- diminuat!).

ART. 21 Cheltuieli
(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile...


[ link extern ]



nota:
in realitate acest tip de cim (legal incheiat, desigur) este un mod de recompensa (cu o suma de bani lunar, ani de zile, zisa "salariu", plus "vechime in munca") , pe cheltuiala societatii si a statului (prin diminuare impozit pe profit), de catre administrator a unor persoane catre care el, administratorul, are obligatii.

(popular, "furt cu acte", de la societate si de la stat)







Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2013
ContSters257414, utilizator
Ati citit cumva c.i.m. al persoanei pe care o invocati dvs in postare? Ma refer la clauzele c.i.m..

Alte discuții în legătură

Ccm dupa fuziune Doina Elena Doina Elena Dupa fuziune, societatea are doua 2 activitati: constructii drumuri si comert. CCM ce salariu minim va prevedea in Grila de salarizare: min.pe comert - 590 ... (vezi toată discuția)
Salarizare jacquelline jacquelline O societate A este administrator unic la o alta societate B. O parte din personalul societatii A presteaza diverse servicii catre societatea B (de exemplu ... (vezi toată discuția)
Nerespectare cim de catre angajator vasilescu12 vasilescu12 De la compartimentul personal a fost chemat (in partea a doua a lunii) prin telefon cel un angajat. Angajatul s-a prezentat si a constatat ca este solicitat ... (vezi toată discuția)