avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Statut Asociatia de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Statut Asociatia de Proprietari

Buna ziua,

intelegerea mea este ca statutul Asociatiei de Proprietari trebuie modificat astfel incat sa reflecte legislatia in vigoare. Cu ajutorul dumneavoastra, as dori sa ma lamuresc asupra a doua aspecte derivate:

1 - in cazul in care o Asociatie de Proprietari nu are actualizat statutul, ea mai functioneaza legal? (de exemplu sa incheie contracte cu furnizori de servicii, sa emita facturi, sa incaseze sumele calculate, sa actioneze in judecata rau-platnicii etc) ?
2 - in cazul in care majoritatea proprietarilor au decedat/ vandut apartamentele iar noii proprietari nu au aderat la Asociatia existenta, Asociatia mai are drept sa functioneze? sau trebuie mentinut in permanenta adeziunea noilor proprietari la zi? - 2/3 parca spune legea 230/2007

Va multumesc pentru ajutor,
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:53, 30 Octombrie 2013
Asociatia functioneaza in baza incheierii judecatoresti de la infiintarea ei.
Modificarea statutului si a acordului de asociere se face in timp, in cadrul asociatiei de proprietari si, daca acestea sunt modificate, se depune pentru actualizarea acestora un exemplar la judecatorie.
Nu se intrerupe activitatea si nici nu se desfiinteaza asociatia.
Se actualizeaza acordul de asociere. Sunt necesare semnaturile a 50% + 1 de proprietari.

E ca si cand am desfiinta statul roman pentru ca cei din 1918 au murit cu totii si altii sunt locuitorii lui.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
elga50, moderator
elga50 a scris:

Se actualizeaza acordul de asociere. Sunt necesare semnaturile a 50% + 1 de proprietari.

Sarut mana!
Legea 230/2007:
"Art. 8. - (1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel puţin 2/3 din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari."

Nu ma refeream la modificare, ci la cati proprietari trebuie sa fie membri ai asociatiei.

Modificarea acordului se face cu 2/3 dintre membrii asociatiei. Asta da.
Am insirat propozitiile intr-un mod nefericit.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
elga50, moderator
Si apoi, in cadrul as. prop. poti sa optezi in a fi membru - unde ai toate drepturile si obligatiile legale sau sa nu fii membru, ci doar proprietar in cadrul acelei as. prop. unde nu prea ai drepturi, insa obligatiile sunt la fel. Deci, ce se prefera?
Mie, per total mi se pare o discutie interesanta. Daca intr-o asociatie mica, majoritatea membrilor fondatori "au dat coltul", au venit altii care nu au devenit membri ai as. prop., asta inseamna ca, de exemplu, din 20 membri fondatori initiali, au mai ramas 7, ce naiba faci? Cu cine votezi, cu cine iei hotarari? Conducerea as. prop. trebuie sa explice acest lucru proprietarilor, sa le arate de ce este necesar ca noii veniti sa semneze acordul de asociere, sa devina membri cu drepturi depline in cadrul as. prop. si atentie, dl. @adriantot a mai atras atentie pe forum: Statutul as. prop. trebuie intocmit de o asa maniera, incat sa nu fie nevoie de a fi modificat la fiecare schimbare de legislatie - si slava Domnului, am "prins" cateva asemenea schimbari pana acum si, in mod sigur, vor mai urma...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Statutul sau legea rocado rocado Buna ziua, In cazul unei AS de proprietari organizata dupa lega 203/2007, cu specificatia in statut ca dizolvarea AS se paote face atunci cand in conduminu ... (vezi toată discuția)
Asociatie nepatrimoniala - noi asociati punisher punisher As dori sa aflu care este modalitatea juridica legala de a primii noi membrii intr-o asociatie de proprietari de terenuri deja constituita si ... (vezi toată discuția)
Echivocul art. 7din lg.230/2007 gambette gambette Potrivit Art. 9. din HG 1588/2007 -\" Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea generala de ... (vezi toată discuția)