avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Luare in calcul apometre la intetinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Luare in calcul apometre la intetinere

Buna ziua,

Ma confrunt cu o problema legata de consumul de apa. Chiriasilor mei li se incarca intretinerea foarte mult cu pretul apei - 200 lei pentru o chiuveta pe care o folosesc doar la spalatul pe maini.
Administratorul mi-a zis ca asociatia de bloc a decis calculul apei in functie de numarul de persoane si ca nu poate lua in calcul apometrul la stabilirea cotei de apa aferente fiecarui apartament.
A zis, de asemenea, ca doar atunci cand vor avea 80% dintre locatari apometre, ele se vor lua in calcul.
As vrea sa stiu daca este adevarat faptul ca apometrele nu se iau in calcul in aceasta situatie. De asemenea, ce as putea face pentru a intrepta situatia?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:12, 30 Octombrie 2013
Tehnic vorbind, apometrele din apartamente sunt de fapt "repartitoare de costuri", ce pot fi luate în calcul de către Asoc de proprietari pe baza unei hotărâri în acest sens a locatarilor...Operatorul de apă facturează pe baza consumului înregistrat de contorul care separă instalația publică de cea a blocului...Ideal ar fi realizarea unui branșament separat pentru apartament...firmele de profil știu despre ce este vorba...
calcularea cotelor de consum in raport de indexul individual ,poate fi facuta in urma hotararii adunarii generale a proprietarilor din imobilul de locuit in comun
@julien_slbz
Ideal ar fi realizarea unui branșament separat pentru apartament...

Din punct de vedere tehnic,bransarea individuala a fiecarui apartament,necesita costuri pe care majoritatea proprietarilor nu si le permit


Apometrele sunt apometre si nu repartitoare de costuri. Atat cele instalate de furnizor cat si cele instalate in apartament masoara cantitatea de apa si nu costul apei. Pe apometru scrie metri cubi si nu lei, euro...
Daca administratorul a spus ca nu le ia in calcul, discutati cu presedintele asociatiei, cu membrii comitetului executiv si cu ceilalti proprietari. Se poate lua decizia in comitetul executiv ori hotararea in adunarea generala ca sa se ia in consideratie consumul de apa masurat cu aceste apometre fara nici o restrictie sau impunere procentuala a numarului apometrelor individuale.
Se poate elabora un regulament de gestionare a consumului de apa in care sa se prevada ca luna de luna se iau in consideratie apometrele, ca cei fara apometre sunt pusi cu un consum pe numar de persoane stabilit ca medie pe ultimul an in asociatia dumneavoastra, iar daca exista diferente pana la concurenta cu factura, aceasta diferenta sa se repartizeze atat celor cu apometre cat si celor fara apometre dupa mai multe criterii: numar de persoane, proportional cu consumul, cota parte indiviza de proprietate...
Gasiti un asemenea regulament in partea dreapata a acestei pagini la Documente utile, pe care puteti sa-l adaptati si adoptati in asociatia dumneavoastra.
Montarea si incurajare montarii apometrelor in instalatiile individuale este o necesitate si „rezolva” in principal doua mai deziderate:
1. Consumatorului individual i se repartizeaza costuri cu apa/canalul, dupa consumul inregistrat de apometru;
2. Consumatorul este „fortat” sa realizeze o masura extrem de importanta si anume, economisirea acestei resurse naturale - apa potabila.
De aceea, asociatiile de proprietari trebuie sa puna in discutia AG a proprietarilor necesitatea/obligativitatea ca fiecare apartament sa fie contorizat, iar costurile privind consumul de apa sa fie repartizate prin masurare cu apometre.
Daca dvs. nici in anul de gratie 2013 nu faceti acest lucru, este foarte grav!
Va dau un exemplu: la noi in asociatie, dupa montarea de apometre in fiecare apartament, consumul a scazut enorm, adica de la pana la aproape 10 mc/pers./luna, la aproape 2-3 mc/pers./luna. Sigur ca costurile achizitionarii si montarii acestor apometre s-au amortizat in primele 2-3 luni.
Discutati acest lucruri in cadrul AG a proprietarilor si hotarati ca fiecare proprietar sa-si achizitioneze si monteze apometre - care sa fie recunoscute de asociatie.
Apometrele sunt mijloace de masura, conform Directivei europene 22/2004 privind mijloacele de masura, Anexa MI-001 [ link extern ]
Cereti administratorului sa va indice temeiul legal pentru aceasta practica. Nu se justifica existenta unui procent minim de 80% din apartamente dotate cu contoare de apa. Asemenea procent este justificat, de exemplu, in cazul montarii repartitoarelor de costuri pentru cadura, deoarece instalatia de incalzire are un anumit specific, probleme specifice in stabilirea costurilor. In cazul instalatiei de apa calda sau rece nu exista acele probleme specifice instalatiei de incalzire.

Probleme apar, chiar si in ipoteza in care toti proprietarii au montate apometre: diferenta ocazionala dintre consumul de apa rece inregistrat la contorul de bransament (de bloc) si suma inregistrarilor contoarelor individuale. Contoarele de bransament au de regula clasa C (cea mai inalta) sau B (intermediara) de precizie, in timp ce mare parte din contoarele de apartament, au clasa de precizie A sau cel mult B. Aceasta inseamna ca apometrul de bloc
inregistreaza cea mai mare parte a cantitatii de apa ce trece spre utilizator, in timp ce contoarele de apartament, de precizie inferioara, pot permite, de exemplu, ca pe un robinet ne-etans sa curga chiar suvite subtiri de apa fara sa fie inregistrate. La fel la un vas WC.

Consider ca este nelegal sa nu va ia in considerare indicatiile apometrului. In cel mai rau caz ar putea sa va aplice o mica corectie la indicatiile apometrelor, pe motivul indicat mai sus, dar aceasta nu justifica facturi umflate de 200 lei.

Alte discuții în legătură

La instalarea centralei termice in apartamentul din bloc este ... gambette gambette La instalarea centralei termice in apartamentul din bloc este obligatorie montarea unui apometru pe racordul de alimentare cu apa rece de la reteaua comuna? (vezi toată discuția)
Consum apa timpuriu timpuriu va rog sa ma lamuriti, comform care este formula de calcul a consumului de apa rece intr-un bloc ,daca consumul mc de apa de factura de la apa nova este mai ... (vezi toată discuția)
Apometre cu citire radio probleme montaj Nexus11 Nexus11 Apometre cu citire radio Dorim sa montam (cel putin o parte dintre noi) apometre de citire de la distanta pentru a putea reduce din pierderile de apa ce ... (vezi toată discuția)