Apometrele sunt mijloace de masura, conform Directivei europene
22/2004 privind mijloacele de masura, Anexa MI-001
[ link extern ]
Cereti administratorului sa va indice temeiul legal pentru aceasta practica. Nu se justifica existenta unui procent minim de 80% din apartamente dotate cu contoare de apa. Asemenea procent este justificat, de exemplu, in cazul montarii repartitoarelor de costuri pentru cadura, deoarece instalatia de incalzire are un anumit specific, probleme specifice in stabilirea costurilor. In cazul instalatiei de apa calda sau rece nu exista acele probleme specifice instalatiei de incalzire.
Probleme apar, chiar si in ipoteza in care toti proprietarii au montate apometre: diferenta ocazionala dintre consumul de apa rece inregistrat la contorul de bransament (de bloc) si suma inregistrarilor contoarelor individuale. Contoarele de bransament au de regula clasa C (cea mai inalta) sau B (intermediara) de precizie, in timp ce mare parte din contoarele de apartament, au clasa de precizie A sau cel mult B. Aceasta inseamna ca apometrul de bloc
inregistreaza cea mai mare parte a cantitatii de apa ce trece spre utilizator, in timp ce contoarele de apartament, de precizie inferioara, pot permite, de exemplu, ca pe un robinet ne-etans sa curga chiar suvite subtiri de apa fara sa fie inregistrate. La fel la un vas WC.
Consider ca este nelegal sa nu va ia in considerare indicatiile apometrului. In cel mai rau caz ar putea sa va aplice o mica corectie la indicatiile apometrelor, pe motivul indicat mai sus, dar aceasta nu justifica facturi umflate de 200 lei.