Buna seara! Am lucrat la o firma incepand de la 1 aprilie 2013. Dupa 3 luni am trecut perioada de proba si mi s-a facut contract pe perioada nedeterminata, pe post de traducator. Pe langa drepturile salariale, in toata aceasta perioada mi s-a decontat si drumul pana la serviciu si inapoi. Vineri, 25 octombrie, am fost informata, fara prea multe detalii, ca postul meu urmeaza sa fie desfiintat de la 1 noiembrie 2013. Apoi, luni, mi s-a cerut sa semnez preavizul, conform caruia urmeaza sa ma gasesc in preaviz pana pe 25 noiembrie, timp in care voi primi drepturile salariale. Dar, pentru a nu mai fi nevoiti sa imi deconteze drumul si pe perioada preavizului, mi s-a cerut ca de astazi, 29 octombrie, sa nu mai merg la munca. Legal, pare ca totul e in regula. Dar, voiam sa intreb daca e normal sa se actioneze in felul asta, in conditiile in care noi am demarat lucrurile si pentru un credit in vederea achizitionarii unei locuinte (ptr. a nu mai face naveta) si daca pot sa imi revendic drepturi in plus, daune morale, sau ceva de genul acesta?
Multumesc anticipat!
Angajatorul este cel in masura oportunitatea unei concedieri - conditiile , motivele si data de cand aplica astfel de masura.
Salariatul nemultumit de o astfel de masura poate contesta in instanta decizia de concediere.
In situatia in care instanta decide anularea deciziei de concediere, atunci puteti solicita si acordarea de daune.
Concedierea nelegală a salariatului poate fi menţionata drept a fapta ilicita a angajatorului susceptibila să atragă răspunderea patrimonială a acestuia.
Art.253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
In concluzie, angajatorul are dreptul legal de a desfiinta postul si are, deasemeni, dreptul de a-mi cere sa nu mai vin la munca pe perioada preavizului.
In cazul in care angajatul se considera neindreptati, are dreptul de a actiona in instanta pe angajator si totul se decide la acest nivel. Am inteles bine?
Multumesc!
In practica uzitata de unii angajatori, acestia emir anumite documente - acord, decizie etc. - catre salariatul respectiv prin care le comunica ca prezenta lor pe durata preavizului nu este necesara la locul de munca, fara a le fi afectate drepturile salariale.
Ati inteles bine, daca un salariat considera ca incetarea raportului de munca este nelegala atunci poate contesta in instanta decizia de incetare a c.i.m.
Singura autoritate in stata care decide daca este legala sau nu incetarea unui c.i.m. este instanta de judecata.