avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce solutie este in cazul in care reclamantul a pierdut ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce solutie este in cazul in care reclamantul a pierdut procesul de divort

Buna seara. Am urmatoarea situatie:
Un prieten a deschis actiune de divort in anul 2011 solicitand divortul din culpa comuna. Sotia lui nu a fost deacord cu divortul in niciun chip desi ei sunt despartiti in fapt din anul 2011 si nu exista nicio cale de refacere a casatoriei. Instanta de fond admite cererea si pronunta divortul din culpa comuna. Doamna a facut apel si aici SURPRIZA instanta de apel modifica in totalitate hotararea data de instanta de fond si respinge cererea de divort. In continuare, casnicia nemafiind posibila, prietenul meu declara recurs solicitand desfacerea casatoriei din culpa comuna insa curtea de apel mentine decizia data de instanta de apel ... adica respinge cererea de divort. Din cate am inteles eu, se pare ca motivul principal pentru care s-a respins cererea de divort este ca nu s-a dovedit culpa ei.(Au fost administrate probe: inscrisuri, martori, dar instanta a apreciat ca ea nu are nicio culpa)
Fiind epuizate toate caile de atac, intrebarea este: Ce se poate face ca totusi omul acesta sa divorteze? Varianta prin acord este exclusa deoarece doamna nu este deacord sub nicio forma sa divorteze...
Se poate deschide o alta actiune de divort tot pe culpa comuna?
Prietenul meu se teme de varianta divortului pe motivul ca sunt despartiti in fapt de mai mult de doi ani deoarece ar putea ca ea sa-i ceara despagubiri(daune, ea nefiind vinovata de destramarea casatoriei)....
Va rog un sfat ... care este cea mai buna solutie de adoptat intr-o astfel de situatie.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 09:47, 30 Octombrie 2013
Nu exista nicio o alta varianta decat promovarea unei actiuni intemeiate pe

Art. 373 cod civil:
Divortul poate avea loc:
a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Despagubirile la care va referiti sunt de fapt:

Art. 390
(1) In cazul in care divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita.
(2) Prestatia compensatorie se poate acorda numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani.
(3) Sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere de la fostul sau sot si pensie de intretinere, in conditiile art. 389.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort ... probe in proces valentin_76 valentin_76 Buna seara. Am si eu o intrebare in legatura cu un proces de divort... Doi soti convin ca nu mai pot continua casatoria si hottarasc sa divorteze. El ... (vezi toată discuția)
Divort dupa 20 de ani de separare........ ciancu ciancu As dori sa ma sfătuiţi în următoarea problemă. Sunt separată de soţul meu de 20 ani .Din căsătoria noastră a rezultat un copil care acum este major. ... (vezi toată discuția)
Divort Informati Informati Daca sotul afla ca sotia la înșelat cu mai multi barbati si a luat si o suma mare de bani din casa, la proces poate avea castig de cauza sotul? (vezi toată discuția)