avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Daca sotul afla ca sotia la înșelat cu mai multi barbati si a luat si o suma mare de bani din casa, la proces poate avea castig de cauza sotul?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:29, 11 Decembrie 2018
Infidelitatea reprezinta motiv pentru desfacerea casatoriei, nu are niciun efect in ce priveste partajarea.

Totusi, daca se demonstreaza suferirea unui prejudiciu grav, casatoria poate fi desfacuta din culpa exclusiva, si, totodata, in actiunea introductiva pot fi solicitate despagubiri.

Dreptul la despăgubiri este definit de art. 388 din Codul civil ca acel drept „distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut laart. 390”, prin care „soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească”, fiind inspirat din legislația franceză, mai precis dintr-o variantă mai veche a actualului art. 266 din Codul civil francez.

Prestația compensatorie la care se referă textul citat are o sferă de aplicare practică destul de redusă.
Ea are scopul reparării dezechilibrului semnificativ pe care divorțul îl determină în condițiile de viață ale unuia dintre soți, dar se aplică numai în situația în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani.

Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Da, ar putea obține desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a soției.
Totodată, va putea obține o prestație compensatorie în ipoteza în care căsătoria a depășit 20 de ani sau despăgubiri în contextul dovedirii unui prejudiciu.
Daca poate dovedi, da, daca afla si nu are nicio proba, nu prea. Apoi, depinde si ce proces, de divort, furt, autoritate parinteasca?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț cauzat de infidelitate: ce obligații materiale va avea cel vinovat după desfacerea căsătoriei? Amelia Popescu Amelia Popescu Ce probe trebuie să prezinte sotia in instanța/la notar, pentru a demonstra că soțul este infidel iar, pe cale de consecință, în cazul în care este ... (vezi toată discuția)
Despagubire la divort ani casnicie Diamandi Diamandi Sunt casatorita de 13 ani. De doi ani sotul este plecat in strainatate la munca. Vine doar de Paste si de Craciun. De cateva luni imi aduce tot felul de ... (vezi toată discuția)
Adulterul in actiunea de divort-despagubiri Astera_S Astera_S Pot sa solicit despagubiri intr-o actiune de divort ce are ca motivatie adulterul/infidelitatea :(( ? Cat este cuantumul minim sau maxim pe care as putea sa ... (vezi toată discuția)