avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CO pentru persoanele care inceteaza activitatea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CO pentru persoanele care inceteaza activitatea

Buna ziua, vreau sa va rog sa imi spuneti daca o persoana care a avut CM din ianuarie 2012 pana in prezent cu diagnostic de tuberculoza iar cu data de 1 Nov. 2013 inceteaza activitatea poate primi cv in bani a concediului de odihna neefectuat pentru anul 2013, luand in considerare Directiva nr. 2003/88/CE, care prevede ca, concediul medical nu mai diminueaza concediul de odihna. Este adevarat ca persoana nu a lucrat deloc, dar nu are dreptul la contravalore in bani cu atat mai mult cu cat inceteaza activitatea? Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:39, 31 Octombrie 2013
Da, are dreptul la compensarea in bani a concediul de odihna neefectuat atat pentru anul 2012, cat si pentru 2013, proportional pana la data incetarii CIM.
@ daciana87albu

1. Zilele de concediu de odihna neefectuate nu pot fi platite decat in situatia incetarii contractului de munca. Potrivit art. 146 alin. (4) din Codul muncii , compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

2. Nu este adevarat. Concediul medical nu mai afecteaza durata concediului de odihna.
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare a dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.

Buna dimineata, am primit raspunsul d-voastra dar totusi nu este foarte clar ptr ca specificati la un moment dat ,,proportional pana la data incetarii CIM,, Persoana nu a lucrat deloc ptr ca in toata aceasta perioada a avut CM. Proportional cu ce?
Este exact prevederea din Codul Muncii.
Mai jos am facut specificarea ca : Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rugaminte zile de concediu k.p k.p Buna ziua, Am si eu nevoie de o informatie pentru situatia mea. In anul 2012 eram salariata la o companie de vreo 8 ani (irelevant) si la momentul respectiv ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna neefectuat v_florina v_florina Buna ziua, In baza art urmator din Codul muncii: Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. (2) Prin excepţie de la ... (vezi toată discuția)
Ajustare numar zile co fechitaa fechitaa Buna ziua, Situatie: Salariata in stare de sarcina, data nasterii copilului Sept 2014. Nu exista contract colectiv aplicabil, situatia nu este ... (vezi toată discuția)