avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Rugaminte zile de concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Rugaminte zile de concediu

Buna ziua,

Am si eu nevoie de o informatie pentru situatia mea. In anul 2012 eram salariata la o companie de vreo 8 ani (irelevant) si la momentul respectiv in iunie 2012 aveam 32 de zile de concediu de odihna (unele reportate din anul 2011 si restul pt anul 2012). Am ramas insarcinata si apoi din cauza sarcinii mele cu risc ridicat am fost trecuta in concediu medical in iunie. Am ramas in concediu medical pana in momentul in care am intrat in prenatal in noiembrie'12 si apoi in martie'13 am intrat in concediu de crestere a copilului. Acest concediu de crestere a copilului s-a incheiat in ianuarie 2014 si eu mi-am depus imediat cererea de intrerupere a contractului de munca.
Din cate citisem eu, din moment ce contractul de munca a ramas suspendat din iunie 2012 (pentru medical, prenatal si crestere copil) as avea dreptul sa-mi fie platite un anumit numar de zile de concediu de odihna ramase in '11 si'12. Am primit raspuns de la dep. de resurse umane al companiei ca imi vor fi platite 4 zile de concediu (aferente perioadei ianuarie-martie 2013 cand eu eram in concediu de lauzie). Este acest numar corect? M-ati putea ajuta cu ceva legislatie in cazul in care calculul lor este incorect?

Multumesc anticipat si imi cer scuze pentru mesajul lung.
Cel mai recent răspuns: k.p , utilizator 20:22, 6 Februarie 2014
1. Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

2. Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare a dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.

In acest caz, durata concediului de maternitate nu mai diminueaza concediul de odihna.

3. Art.146 alin.4 C.mun. prevede : Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

4. In concluzie, va trebui sa vi se compenseze in bani CO neefectuat aferent perioadei lucrate pana la data incetarii concediului de maternitate.
Imi cer scuze ca revin cu o intrebare dar atunci cum ar trebui sa mi se calculeze dat fiind faptul ca practic contractul meu de munca e suspendat din iunie 2012? Ar trebui sa mi se compenseze CO neefectuat pentru anul 2012 sau 2013?
Pentru a sti cat mai exact, dati-ne urmatoarele detalii:
- data intrarii in CCC - concediu pentru cresterea copilului / data suspendarii c.i.m. in baza art.51 lit.a c.mun.

- durata CCC

- data incetarii CCC.
Data intrarii in CCC este 15 martie, durata a fost un an si data incetarii ccc a fost 5 ianuarie.
Prin urmare, se va compensa in bani CO neefectuat si aferent perioadei 01.01. - 14.03.si perioadei 05.01 - pana la data incetarii c.i.m.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna Larisa-Lory Larisa-Lory Buna ziua, Sunt angajata cu contract pe perioada determinata, in prezent in concediu de crestere copil as dori sa stiu daca am dreptul ca la data la care imi ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuate în 2015 din cauza concediului de risc maternal și concediului prenatal Ionela.. Ionela.. Bună seara! Am o întrebare legata de concediul de odihna neefectuat. În 2015 am avut următoarele perioade de concediu medical: 3-30 iunie 2015: 24 ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat d_andreeea2002 d_andreeea2002 Buna ziua, In 2014 am intrat in concediu de maternitate la data de 21 Martie ( concediu medical) si in concediu de crestere a copilului in 25 Iulie. Pana ... (vezi toată discuția)