avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cand contest concedierea?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cand contest concedierea?

Buna ziua,

Astazi s-a prezentat doamna de la personal cu o comunicare prin care ma instiinteaza ca datorita problemelor financiare ale firmei postul meu va fi desfiintat. Nu am semnat de primirea acesteia si am cerut sa-mi fie comunicata prin posta.
Din cate am retinut pe adresa era un preaviz incepand din 1.11 si pana in 2.12.

Eu doresc sa contest aceasta concediere datorita faptului ca in contractul colectiv de munca la nivel de ramura (nu si in cel la nivel de unitate) este prevazut faptul ca la disponibilizarea angajatilor se va tine cont de cateva criterii minimale si anume masura sa afecteze b) mai intai persoanele care nu au copii minori in intretinere si c) masura sa afecteze numai in ultimul rand femeile care au in ingrijire copii. vezi aici: [ link extern ]

Mi s-a spus ca decizia de concediere va veni in data de 2.12.

Intrebarea mea este ce si cand contest? Comunicarea sau decizia? Decizia va veni dupa 30 de zile de la comunicarea preavizului. Voi fi in termen? E normal ca decizia sa vina abia atunci?

O alta intrebare e legata de faptul ca pe perioada preavizului scrie ca am dreptul la program de 4 ore. Daca eu voi veni la lucru doar 4 ore pe zi, mai am dreptul sa contest decizia de concediere?

Din momentul in care primesc decizia de concediere, trece deja perioada de preaviz. eu mai vin la lucru sau nu pana la solutionarea litigiului?

Am uitat sa mentionez ca firma este in insolventa, dar de cand a intrat in insolventa si pana acum s-au facut atat concedieri cat si angajari.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:20, 31 Octombrie 2013
1. Decizia de concediere se va contesta intr-un termen de 45 de zile de la data comunicarii acesteia.
Contestatia se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

2. Reducerea timpului de munca in perioada preavizului acordat pentru concediere este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.

In lipsa unor astfel de prevederi, durata timpului de munca este cea stipulata in c.i.m. .. deexemplu, daca in contractul de munca aveti trecuta o durata a timpului de munca de 8 ore/zi, atunci in preaviz av trebui sa veniti la serviciu tot 8 ore/zi.
Multumesc de raspuns. Intrebarea cu reducerea timpului de munca este datorita faptului ca in preaviz este stipulat acest aspect si anume ca ma pot prezenta la lucru doar 4 ore pe zi.
Intrebarea mea se referea la faptul ca daca urmez ce scrie in preaviz si ma prezint la lucru doar 4 ore pe zi, la primirea deciziei o mai pot concedia? Nu se considera ca prin acceptarea termenilor favorabili mie din preaviz am fost de acord si cu decizia de concediere?
Contestarea deciziei de concediere nu are nicio legatura cu durata timpului de munca in preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata orelor de munca in preaviz la concediere marianams70 marianams70 Buna ziua, am primit o comunicare in data de 08.08.12 ca potul care il ocup se desfiinteaza dar nu din motive economice ci pentru ca asa a hotarat ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in perioada de preaviz 22.08.2009 22.08.2009 Buna ziua as dori sa intreb daca in perioada de preaviz in caz de concediere individuala se acepta concediu de odihna .ptr cele 20 de zile lucratoare ... (vezi toată discuția)
Preaviz ioanabobric ioanabobric In perioada preavizului, mai este valabil acel articol conform caruia poti lipsi de la munca 4 ore pe zi in vederea cautarii unui nou loc de munca/ (vezi toată discuția)