avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Informatii de interes public
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Informatii de interes public

Sunteti de parere ca L 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public se aplica si in cazul ONG-urilor? Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:39, 15 Noiembrie 2013
ART. 2 din legea 544:
În sensul prezentei legi:
a) prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate ori instituţie
publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie
autonomă, companie naţională, precum şi orice societate comercială aflată sub
autoritatea unei autorităţi publice centrale ori locale şi la care statul Român sau,
după caz, o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic ori majoritar;

Deci numai acestora li se aplica.
In rest, pentru ong, cred ca se poate discuta despre o transparentizare a acivitatiilor si functionarii lor dar asta depinde exclusiv de interesul lor de a avea o anumita imagine in comunitate fara a le impune cineva asta.
Nu se aplica ONG-urilor bazate pe OG 26 / 2000 decat in situatia exceptionala in care au caracter de autoritate publica delegata si numai pe problemele legate de acel aspect. Eu stiu un singur caz, si anume Asociatia Nationala a Salvatorilor MOntani din Romania, care are caracter de organizatie profesionala camerala si deci asimilata unei autoritati in sensul Legii contenciosului administrativ si Legii 544 / 2001 desi nu e infiintata prin sau pe baza de lege speciala, ca celelalte organizatii profesionale camerale, ci este constituita pe baza OG 26 / 2000 si ulterior a primit - abuziv in opinia mea - caracter special de organizatie profesionala camerala cu putere de reglementare si jurisdictie a profesiei respective, prin HG 77 / 2003.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana juridica de drept public LenuT LenuT Solicit ajutor in a face distinctie intre urmatoarele notiuni: - persoana juridica de drept public; - institutie publica, De asemenea solicit raspuns la ... (vezi toată discuția)
Imi mentin drepturile castigate daca schimb denumirea? 2007makk 2007makk daca schimb denumirea...adaug ...din romania...si o schimb din ong in asociatie...mai beneficiez de statutul ...de interes national? (vezi toată discuția)
Legea 544/2001 dmmp dmmp Pot fi solicitate copii ale OP-urilor, in baza Legii nr 544 privind accesul la informatiile de interes public, de catre ONG uri? (vezi toată discuția)