Trebuie sa formulati mai clar intrebarea.
Daca nu este vorba de schimbarea formei juridice, ci organizatia este si ramane asociatie dpdv al formei juridice, si modificati doar de cuvintele din denumire, ex va numiti acum "organizatia neguvernamentala ABC" si doriti sa va numiti pe viitor "asociatia ABC", nu e nicio problema, nu se pierd sau castiga drepturi sau obligatii prin modificarea denumirii, cel mult trebuie preschimbate o serie de acte, certificari etc. ca sa fie concordanta intre denumirea actuala si cea inscrisa in diversele documente de autorizare, inregistrare, atestare etc.
La modificarea denumirii e nevoie de dovada de disonibilitate a noii denumiri, emisa de MInisterul Justitiei, si daca noua denumire contine termenul roman / ROmania sau derivate, va trebuie si acordul Secretariatului General al Guvernului.
Daca nu e vorba doar de modificare de denumire, ci ca organizatia sa devina pe viitor o "asociatie" in sensul OG 26 / 2000, care este forma ei juridica actuala? Nu exista o forma juridica denumita "ONG". ONG in sens restrans sunt asociatiile, fundatiile si federatiile functionand conform OG 26 / 2000, in sens larg include si unele persoane juridice fara scop lucrativ ce functioneaza conform unor legi speciale - de exemplu Camerele de Comert si Industrie, Fundatiile Judetene pentru Tineret etc. si in cazuri rare unii utilizeaza termenul in sensul cel mai larg posibil ( dar nerecomandat) de organizatii fara scop lucrativ in general ( incluzand si sindicatele, patronatele, asociatiile de proprietari etc.). Deci ce forma juridica are acum entitatea pe care doriti sa o "transformati"? Exista controverse cu privire la admisibilitatea de principiu a transformarii unei persoaje juridice fara scop lucrativ dintr-o forma juridica in alta...
Si ce intelegeti prin "statutul de interes national"? Pentru organizatiile functionand pe baza OG 26 / 2000 nu stiu sa existe un asemenea concept, o asemenea calitate reglementata de lege... Exista doar conceptul legal reglementat de "utilitate publica" si in rest e libera alegere a organizatiei sa se autoproclame ca activand la nivel local sau national sau international etc, sa activeze in BENEFICIU PUBLIC sau de grup, si / sau doar in beneficiu mutual al membrilor... Unii utilizeaza termenul "in interes public" in sensul de "in beneficiu public" ceea ce nu este gresit, ca nu e legal reglementat, dar poate starni confuzii, pentru ca juridic e cu totul altceva cand o organizatie declara ea ca actioneaza "in interes public" si cazul cand prin lege speciala se prevede ca o anumita organizatia este "de interes public" ( de exemplu diversele organizatii camerale ale profesiilor liberale, de ex. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania).