avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Activitati pe asociatie fara personalitate juridica
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Activitati pe asociatie fara personalitate juridica

Buna ziua,

M-ar interesa exact ce activitati poate desfasura o asociatie fara personalitate juridica. Stiu ca nu poate desfasura activitati economice dar poate primi sponsorizari? Si poate organiza activitati caritabile (concerte, expozitii, etc) sau strange fonduri in regim door-to-door, neputand taia chitante? Este posibila realizarea unui parteneriat intre o asociatie fara personalitate juridica si alte organizatii non-profit cu personalitate juridica in vederea desfasurarii de proiecte?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Martie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:07, 5 Iulie 2016
Puteti sa desfasurati activitati economice si pentru ele veti plati impozit pe venit, pe o asociere fara personalitate juridica. Pentru asta se si constituie.
Genul acela de activitati (strangere de fonduri din evenimente, sponsorizari) se fac numai pe ong.
Multumesc pentru raspuns.
@george-neagu: o asociatie fara personalitate juridica este ONG (organizatie neguvernamentala)

Mihai Lisetchi
Editat
Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
george-neagu, moderator
Ba nu. Ong-ul e asociatie cu personalitate juridica. Pentru asociatii fara personalitate juridica puteti citi si ART. 86 Reguli privind asocierile fara personalitate juridica din codul fiscal.
In cazul de fata, clarificarea se face in legea-cadru, nu in reglementari fiscale. Astfel, OG 26/2000, ART. 5, prevede la par. (2):
" În temeiul dreptului constitutional la asociere, persoanele fizice se pot asocia f?r? a constitui o persoan? juridic? atunci când realizarea scopului propus permite aceasta."
Asocierea respectivelor persoane fizice se numeste (tot) asociatie si functioneaza fara personalitate juridica (raspunderea juridica pt. actele comise in numele organizatiei fiind personala).

De mentionat si faptul ca nici art. 40 din constitutie nu conditioneaza dreptul de asociere de existenta personalitatii juridice:
ARTICOLUL 40
Dreptul de asociere
(1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.
...

Este de notorietate publica faptul ca nicio norma legala (nici macar una fiscala) nu poate contrazice sau limita un drept constitutional (si nici legea-cadru in domeniu).

Mihai Lisetchi
Editat
Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Asociatie aviatie sportiva Andr33agav Andr33agav Buna ziua, Se doreste infiintarea unei asociatii de aviatie. Care este forma cea mai buna si cea mai transparenta? Prin aceasta asociatie se doreste ... (vezi toată discuția)
Transformare ong in asociatie club sportiv nuzzuvalea nuzzuvalea Cum se poate transforma si ce pasi trebuie urmati pentru ca un ONG deja existent (infiintata conform Legii 246/2005) sa devina Asociatie Club Sportiv ... (vezi toată discuția)
Dividende mcteo mcteo Buna ziua, Intrebare: O asociatie non profit poate sa dea dividende membrilor? (vezi toată discuția)