avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Activitati pe asociatie fara personalitate juridica
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Activitati pe asociatie fara personalitate juridica

Buna ziua,

M-ar interesa exact ce activitati poate desfasura o asociatie fara personalitate juridica. Stiu ca nu poate desfasura activitati economice dar poate primi sponsorizari? Si poate organiza activitati caritabile (concerte, expozitii, etc) sau strange fonduri in regim door-to-door, neputand taia chitante? Este posibila realizarea unui parteneriat intre o asociatie fara personalitate juridica si alte organizatii non-profit cu personalitate juridica in vederea desfasurarii de proiecte?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Martie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:07, 5 Iulie 2016
@george neagu: Nici Codul Civil, nici Codul Fiscal, nici OG 26 / 2000 nu definesc si nu fac referire la "ONG"-uri, asa un termen apare doar incidental in anumite legi speciale.... Termenul ONG s-a consacrat mai mult doctrinar si cutumiar, intr-un sens mai restrans si intr-unul mai larg, fara sa existe o unanimitate de opinii. Majoritatea accepta ca in sens rastrans ONG se refera la asociatiile, fundatiile si federatiile functionand in baza OG 26 / 2000, si in sens larg se refera la toate persoanele juridice non-profit de drept privat. Mai e varianta intermediara ca ONG ar fi persoanele juridice non-profit de drept privat cu exceptia sindcatelor, patronatelor, cultelor, asociatiilor de proprietari, persoanelor juridice de interes public cum sunt cele camerale ( in masura in care le-am considera de drept privat, ca la multe nu e clar cum se calfica....) si altor cateva categorii speciale. Depinde si ce anume ne intereseaza - daca e vorba de exemplu de consultarea "societatii civile" prin intemediul formelor ei organizate, nu ar trebui tratate ca ONG-uri cele care, desi au forma juridica specifica ONG, nu sunt rezultate ale exercitarii de catre cetateni a dreptului constitutional de libera asociere, ci sunt actiunea autoritatilor si institutiilor pubice - ca sunt o gramada de asociatii si fundatii infiintate de primarii, ministere, consilii judetene si alte autoritati si institutii publice, si beneficiaza uneori nemeritat in opinia mea de facilitati destinate sectorului ONG.
o scoala particulara cu personalitate juridica este ONG, in sens larg?
Poate fi infiintata pe structura unui ong dar si pe un srl. Ultima, daca doriti sa va scoateti castig personal din asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie aviatie sportiva Andr33agav Andr33agav Buna ziua, Se doreste infiintarea unei asociatii de aviatie. Care este forma cea mai buna si cea mai transparenta? Prin aceasta asociatie se doreste ... (vezi toată discuția)
Transformare ong in asociatie club sportiv nuzzuvalea nuzzuvalea Cum se poate transforma si ce pasi trebuie urmati pentru ca un ONG deja existent (infiintata conform Legii 246/2005) sa devina Asociatie Club Sportiv ... (vezi toată discuția)
Dividende mcteo mcteo Buna ziua, Intrebare: O asociatie non profit poate sa dea dividende membrilor? (vezi toată discuția)