Sunt asociat cu 10%la un srl ce a intrat in procedura de insolventa. Nu am fost si nici nu sunt administrator la firma, nu am semnat nici un act( in afara celor de constituire a firmei) si nu am mai tinut legatura cu ceilalti asociati. Intrebare - daca firma nu mai exista fizic( sediul), nu are bunuri si nu se poate lua legatura cu administratorul, eu sunt pasibil de plata, cu bunurile personale- mobile sau imobile, salariul, etc.???
:( Va multumesc!
Se poate atrage raspunderea membrilor organelor de conducere doar daca exista din partea acestora o culpa in atragerea starii de insolventa.
Art. 138 din Legea 85/2006 prevede care sunt cazurile care duc la atragerea raspunderii personale :
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.